Buna ziua. Situatia sta in felul urmator: stabunica mea in urma cu foarte multi ani a facut un contract de luare in intretinere cu bunica mea( fiica dansei) si sotul acesteia. Un contract in care este mentionat ca dupa moartea ei, bunica si bunicul meu intra in deplinatatea drepturilor de proprietari ai bunurilor respectiv o casa si terenul aferent acesteia. Bunica mea mai are 2 frati, acestia nu sunt mentionati in nici un fel de contract. Intrebarea mea este daca acum, dupa moartea strabunicei mele si a bunicilor mei( cei care au intretinut-o) fratii bunicei mele beneficiaza de cota parte din bunurile mostenite de bunica in urma contractului de intretinere? Multumesc frumos pentru potentialele raspunsuri! O zi frumoasa
Nu, Bunica dvs nu a mostenit bunurie ci le-a dobandit in mod oneros prin contractul de intretinere. Probabil a intrat in stapanirea bunurilor dupa decesul bunicilor pentru ca respectivul contract a fost incheiat cu rezerva uzufructului viager. Deci bunica a devenit proprietar la incheierea contractului de intretinere dar a dobandit (doar) folosinta la momentul decesului bunicilor. La momentul decesului bunicilor bunurile nu se mai aflau in patrimoniul lor astfel incat acestea sa fie mostenite de descendenti ci ele apartineau deja bunicii si bunicului dvs. Daca nu s-a prescris deja acest drept, fratii/surorile bunicii pot formula o actiune in instanta prin care sa ceara sa se constate ca intretinerea afectata de uzufruct viager a fost in fapt o donatie deghizata. Daca reusesc sa faca asta fratii/surorile bunicii vor putea pretinde bunicii 1/2 din ce ar fi trebuit sa mosteneasca acestia in lipsa contractului de donatie.