avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare penalitati
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare penalitati

Buna ziua. Am semnat un antecontract pentru achizitia unui apartament in data de 07.05.2018 si am platit un avans de 15% din pretul apartamentului, urmand ca pentru restul de plata sa iau un credit. Termenul de predare a fost 01.02.2019, insa nu m-am mutat nici pana astazi.
Conform antecontractului: "Vânzătorul îşi asumă următoarele obligaţii faţă de Cumpărător:- Să execute lucrarea la Data Finalizării, să transmită dreptul de proprietate asupra imobilelor ce fac obiectul prezentului contract şi să predea Cumpărătoarei Proprietatea finalizată si functionala până la data de 01.02.2019, termen la care se adaugă trei luni de graţie, reprezentând Data Predării. Nerespectarea acestei obligaţii de către Vânzătorul şi întârzierea în predarea Proprietăţii conferă Cumpărătorului dreptul de a percepe penalităţi de 0,02 % pe zi de întârziere, calculate la Preţul Proprietăţii sau de a revoca unilateral prezentul contract, cu restituirea avansului. La calcularea penalităţilor se va ţine cont de faptul că Data Predării poate fi prelungită cu cel mult 90 de zile calendaristice de la data stabilită iniţial, fără ca această prelungire să atragă după sine aplicarea de penalizări de întârziere pentru Vânzător. În acest caz, Vânzătorul va notifica Cumpărătorul despre noua Dată de Predare.".
In urma unei discutii telefonice pe care am avut-o cu dezvoltatorul, am inteles ca s-a sfatuit cu un avocat cu privire la plata penalitatilor si ca de fapt "exprimarea este nefericita" si calculul penalitatilor se face raportat la suma pe care eu am platit-o ca avans, nicidecum la pretul apartamentului.
Este corect ceea ce mi-a spus dezvoltatorul? Si daca nu, ce solutii exista?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Pretul proprietatii este constituit din avansul achitat si diferenta care mai trebuie achitata, deci pretul total al imobilului. Pentru a obtine penalitatile de intarziere datorate de catre dezvoltator trimiteti o notificare, in scris, catre dezvoltator prin care ii solicitati achitarea penalitatilor de intarziere. Daca nu se conformeaza trebuie formulata o cerere de chemare in judecata pentru a solicita instantei de judecata sa dispuna obligarea dezvoltatorului la achitarea penalitatilor de intarziere.

Penalitatile de intarziere vor putea fi calculate efectiv la momentul predarii imobilului.

Va intereseaza strict achitarea penalitatilor sau si restituirea avansului? Faptul ca dezvoltatorul nu a finalizat imobilul in termenul contractual stabilit constituie un motiv de rezolutiune ceea ce implica si restituirea avansului.

O zi buna,
Av. Jasmine Oancea
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.

In primul rand ma intereseaza achitarea penalitatilor. Procesul verbal de predare-primire a fost semnat pe data de 15.01.2020, pentru ca m-am gandit ca fiind obligati sa rezolve problemele in termen de 30 zile, se vor grabi, insa de-abia acum au inceput sa finalizeze lucrarile. Asta inseamna ca penalitatile vor trebui platite incepand cu data de 02.05.2019 (estimativ 90 de zile de la data initiala promisa) pana la data de 15.01.2020.
Cel mai probabil voi avea o discutie cu dezvoltatorul saptamana viitoare legata de semnarea contractului, precum si de plata penalitatilor, insa doream sa stiu exact cum ma pozitionez.
Din cate stiu sunt si alti vecini in aceeasi situatie, deci probabil vom trimite o notificare comuna pentru plata penalitatilor conform contractului.
In cazul in care semnez contractul de vanzare-cumparare, pot continua procedura de recuperare a penalitatilor? Au vreo legatura cele 2 lucruri?

Multumesc.
Buna ziua,

Nu inteleg estimarea de 90 de zile de care ati facut vorbire. Este trecuta in contract? procesul verbal de predare-primire a fost semnat fara obiectiuni? in functie de clauzele contractuale se vor putea percepe penalitati pana la momentul semnarii procesului verbal de predare-primire sau pana la momentul finalizarii efective a lucrarilor.
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2020
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Buna ziua,

Am calculat 90 de zile ca fiind perioada de gratie de 3 luni de la data la care trebuia predat imobilul. Ma gandesc ca doar de la data respectiva incepe calculul penalitatilor. Asa apare mentionat in antecontract (si in paragraful pe care l-am scris la prima intrebare).
Procesul verbal a fost semnat cu obiectiuni, care sunt pe punctul de a fi rezolvate.

Multumesc.
Daca pv a fost semnat cu obiectiuni, de principiu se pot solicita penalitati de intarziere pana la momentul predarii efective a imobilului.

O zi buna,
Jasmine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neindeplinirea conditiilor antecontract anamaria_ioan anamaria_ioan Buna ziua! Am incheiat un antecontract cu o firma pt constructii pt realizarea unui apartament intr-un complex rezidential. \"Art.6. Părţile se obligă să ... (vezi toată discuția)
Clauză antecontract v-c nerespectată de dezvoltator. pot renegocia contractul? kaz89 kaz89 Buna ziua,acum cateva luni am cumparat o garsoniera intr-un cartier rezidential in valoare de 33000eur.Initial am platit 1500 euro pentru rezervare,ulterior am ... (vezi toată discuția)
Antecontract semnat in 2021 tva 5% ,predare imobil in 2024 , cat este cota de tva? BucurI BucurI Antecontract semnat in 2021 pentru o locuinta cu plata avans la dezvoltator cota tva 5% , predare imobil in 2024, se aplica cota de tva de 9%? Buna ... (vezi toată discuția)