avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina in șomaj tehnic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina in șomaj tehnic

Buna ziua , in data de 03.06.2019 mi-am dat demisia de la fostul loc de munca , apoi in Octombrie m-am angajat la actualul angajator , din luna Octombrie pana in prezent lucrez aici , însă am înțeles ca din luna Iunie sunt prima propusă pt Șomajul tehnic , unde voi fi ținuta pt minim o luna de zile , eu intenționez in perioada aceasta sa rămân însărcinată , dacă acest lucru se întâmpla in perioada cât sunt in șomaj tehnic , angajatorul are dreptul sa îmi întrerupă contractul ? Ma voi încadra in concediu creștere copil ? Pana in luna a 9 ei îmi pot desface contractul de munca ? Iar venitul post natal va fi afectat de faptul ca eu am fost lunile precedente nașterii in șomaj tehnic ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:12, 25 Aprilie 2020
1.Codul Muncii prevede la art.60 :
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Daca nu ati instiintat in scris angajatorul ca sunteti insarcinata , atunci acesta va poate concedia.

2. OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă:
Art. 21

(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.2 lit.c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;

3. Legea nr.202/2002
Art.10

.......
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Prin urmare, exista trei acte normative care prevad ca o salariata gravida nu poate fi concediata, decat motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Buna ziua , dacă eu in Iunie intru in șomaj tehnic iar in Iulie anunț ca sunt însărcinată , contractul meu de munca nu se poate întrerupe de către angajator ?
Pana in luna iulie se poate , dupa cam greu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt insarcinata si lucrez de 3 saptamani la un nou loc de munca Raulica Raulica Sunt insarcinata in 8 saptamani si lucrez la Un nou loc de munca de 3 saptamani.pana acum am lucrat la o alta firma din 1999.pot sa ma dea afara de la noul loc ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal de risc Darib Darib Buna... se poate sa intru din șomaj tehnic în concediu maternal de risc? (vezi toată discuția)
Drepturi, sarcina, angajat? FeliciaCorneaTM FeliciaCorneaTM Buna, Sunt angajata la o firma privata din TM, cu contract pe perioada nedeterminata, din data de 1.08. 2016 si saptamana trecuta am aflat ca sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)