Problema mea este urmatoarea :societatea ptr.care lucrez ,livreaza cherestea catre o societatea inregistrata fiscal in Romania,cu cod tva RO,societate ce apartine unui cetatea egiptean cu permis de rezidenta care si-a infiintat o firma in Romania de intermedieri comert cu materiale lemnoase,respectiv trimite aceasta cherestea luata de la noi unei alte firme din Egipt.
Speta este urmatoarea: societatea noastra ii intocmeste acestei firme inregistrate fiscal in Romania,factura pentru avans in EUR.Aceasta societate vireaza c-val.facturii in Eur in contul nostru in valuta EUR in banca,dupa care,la livrarea cherestelei i se factureaza marfa (in c-val.EUR)si se storneaza factuta de avans (care a fost si incasat in EUR).
Este corect? Se poate asa ?
Multumesc mult pentru informatiile pe care mi le dati.
Asa este,fiind circulara BNR in primul rand ar trebui sa o respecte banca,ori,din partea bancii...nici o problema.In Codul fiscal sau Legea contabilitatii nu se fac precizari in legatura cu decontarile,deci cred ca nu exista temei legal ptr.amenda.
am urmarit subiectul......
cum ati inregistrat in decl 300 avansul? Adica, ati emis factura fiscala cu baza si tva pentru avans? Sau doar invoice? Este important. Daca ati colectat tva pentru avans se poate trece cu vederea. Mai raman diferentele de curs valutar, asta in cazul in care factura de marfa este in echivalent euro. Dar, asa cum au spus si ceilalti colegi, intre doua persoane juridice rezidente, operatiunile se fac doar in moneda nationala cu exceptiile de rigoare.(export, import, transport extern, lohn....)
O zi buna va doresc!
S-a intocmit factura fiscala.
In decl.300 am trecut la rd.11 " livrari de bunuri si servicii scutite cu drept de deducere,si operatiuni supuse masurilor de simplificare."
Fiind vorba de material lemnos (cherestea) intra la masuri de simplificare conf.art.160 Cod Fiscal,se factureaza fara TVA, beneficiarul fiind obligat la inregistrarea TVA ,taxare inversa,prin formula 4426=4427.
Nu am urmarit despre ce marfa este vorba. Daca s-a facut factura fiscala e in regula. Totusi, eu nu as repeta aceasta. Chiar daca exista si opinii potrivit carora nu veti plati amenda, eu raman la convingerea ca trebuia emisa factura in lei, echivalentul sumei de euro ce s-a achitat. Apoi, se tinea cont de suma de euro achitata in avans, se constata diferenta de euro ce trebuia achiatata, se facea echivalentul in lei al diferentei si se aduna cu echivalentul in lei al avansului apoi reiesea factura finala in lei. Storno avans si plata diferenta. Si plateati in lei echivalentul sumei de euro conf contract sau comanda...ce aveati. Dar, factura in lei. Eu asa am procedat cand am avut contracte ce presupuneau preturi in valuta. Am avut control de la ANAF si a fost in regula.
O zi buna!