avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz de plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz de plata

Buna seara,

Am o situatie speciala cu niste vecini extrem de conflctuali si as dori un sfat legal.

Am avut mai multe confllicte cu vecinii de sub mine pe aceleasi motive - acestia refuza de fiecare data sa plateasca cota parte cand vine vorba de coloana de apa si incalzire, invocand de fiecare data niste motive absurde pentru mine. Eu stau la etajul doi, vecinul de sub mine - etajul unu - detine centrala de apartament si sustine de fiecare data ca pe el nu il intereseaza coloana de apa (in situatia cea mai recenta, teava de apa calda, care s-a spart chiar la el in apartament), si daca mai vreau apa, sa platesc si partea sa, iar persoana de la parter, profitand de situatie, refuza de fiecare data sa plateasca, sau face tot posibilul sa plateasca mai putin decat ar trebui.

In cea mai recenta situatie, teava de apa calda s-a spart la etajul unu, cel de sub mine, a fost anuntata avaria catre asociatia de proprietari de catre vecinul de la etajul unu, dupa care angajata asociației m-a informat ca teava trebuie schimbata de la mine din apartament.

Am fost de acord, au venit doi instalatori din partea asociatiei care si-au facut treaba ( au schimbat 1m de teava si trei conectori conectandu-se la teava din bucataria mea). Toate bune pana aici, am observat in momentul reparatiei, ca de fiecare data, eforturile disperate a celor doi vecini de sub mine de a-i convinge pe cei doi instalatori sa incarce factura mea mai mult, lucru care s-a intamplat fara echivoc, de fiecare data cand a fost o problema/avarie. Am lasat lucrurile sa decurga de la sine, intentionand sa iau masuri in momentul platii. Asa cum m-am asteptat, in momentul in care am fost sa platesc intretinerea, am fost informat ca am de plata suma de 236 de lei pentru aceasta lucrare. Am informat respectuos angajata asociatiei ca nu voi plati aceasta suma, si ca intentionez sa fac o contestatie catre presedintele asociatiei de proprietari.

Adresez aceasta intrebare pentru ca imi este imposibil sa fiu obiectiv, avand in vedere conflictele precedente cu aceste persoane. Nu este vorba de bani, castig suficient incat sa nu ma afecteze aceasta suma, insa nu mai suport sa fiu fraierit de niste persoane care nu-si permit, efectiv, sa se autosustina si mai mult decat atat, se folosesc de diferite tertipuri, santaj si amenintari la adresa mea si a sotiei mele, pentru a ma forta pe mine sa le platesc datoriile. As vrea o parere legala in aceasta situatie, si care ar fi pasii de urmat/reclamat in aceasta situatie.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 18:17, 1 Mai 2020
Daca vorbim de coloana de apa, este parte comuna si se plateste din fondul de reparatii . Adica de toti proprietarii,nu conteaza unde s-a spart.
Legea 196/2018 , art 75 spune ca '' Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la platacheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.''
Sper ca presedintele stie ce inseamna parte comuna, daca nu, ii citam....
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind vorba despre instalatie parte comuna este responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari sa desfasoare demersuri pentru inlocuire
Disp L nr 196/2018 prevede concret si fara echivoc obligatia proprietarilor sa permita accesul in proprietatea reprezentantului asociatieid e proprietari cu scopul interventiei asupra partii comune de instalatii din condominiu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns insa nu este vorba despre faptul ca nu a fost acordat accesul, ci despre faptul ca refuza sa plateasca de fiecare data, pe motiv ca nu are nevoie de acele tevi. A fost trecuta majoritatea sumei de plata in dreptul meu de catre asociatie - 236 lei, in timp ce locatarul ce detine centrala de apartament a ales sa plateasca 12 lei pentru aceasta interventie. Intrebarea ar fi, beneficiaza de o asemenea reducere un locatar care s-a debransat si foloseste centrala de apartament? Aceasta suma s-a impartit doar la 3 apartamente si nu la toata coloana. Este in regula? Sau toti proprietarii sunt obligati sa plateasca cota parte (egala sau legea nu specifica?)
Toata asociatia plateste!! Nu numai cei de pe coloana. Si nimieni nu este scutit de plata!Nici vecinul care nu se foloseste de ea
Lucrarea se plateste din fondul de reparatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog un sfat procedural Milady09 Milady09 Buna seara! Situatie: unui locatar i se sparge teava de apa intre etajul lui si cel de dedesupt. Apa calda si rece este oprita de la robinetii centrali, pentru ... (vezi toată discuția)
Centrala termica de apartament danuca_dana danuca_dana Buna seara! Ma numesc Dana. Locuiesc intr-un bloc de apartamente la etajul 2. In planseul dintre etaje, respectiv etajul2 si etajul 1, s-a spart teava de apa ... (vezi toată discuția)
Probleme asociatie de proprietari Silentios1 Silentios1 Buna ziua, In blocul meu mai suntem 5 apartamente fara centrala si care suntem legate la o coloana veche de apa. S-a spart o teava de apa rece la subsol iar ... (vezi toată discuția)