avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere TVA la donatii
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere TVA la donatii

SC X SRL achizitioneaza echipament COVID-19, cu TVA
La donarea echipamentului in favoarea unui spital privat, se colecteaza TVA?
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 12:23, 1 Mai 2020
Din perspectiva TVA, bunurile acordate gratuit, în cadrul acțiunilor de sponsorizare, nu sunt considerate operațiuni cu plată, supuse TVA, dacă valoarea totală a acestora, în cursul unui an calendaristic se încadrează în limita de 0,3% din cifra de afaceri, plafonul fiind determinat pe baza datelor din deconturile depuse în anul respectiv.

Încadrarea în plafon se determină pe baza datelor raportate prin deconturile de taxă depuse pentru un an calendaristic.

Nu se iau în calcul, pentru încadrarea în aceste plafoane, sponsorizările și acțiunile de mecenat acordate în numerar și nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusă.

Depășirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plată, respectiv se colectează TVA.

Taxa colectată aferentă depășirii se include în decontul întocmit pentru ultima perioadă fiscală a anului respectiv.

In acest sens, Normele de aplicare ale art. 270 al. (8) Codului Fiscal, [ link extern ] .

Sponsorizările acordate în numerar nu intră în sfera de aplicare a TVA.

De asemenea, companiile pot beneficia de reduceri la plata impozitului pe profit, în proporție de 20% din impozit (dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri).
Totodată, persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care efectuează sponsorizări beneficiază de acelaşi credit fiscal prin scăderea sumelor acordate ca sponsorizări din impozitul datorat pentru trimestrul în care au efectuat cheltuieli cu sponsorizarea, în limita a 20% din impozitul datorat.

Este de reținut că acest credit fiscal poate fi reportat de companii pe o perioadă de șapte ani dacă nu poate fi folosit în întregime în anul curent sau dacă societatea înregistrează pierderi.

De asemenea, s-au acordat facilități cu privire la TVA datorată în vamă.

Astfel, potrivit facilităților acordate de OUG nr. 33 din 30 martie 2020, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA nu vor face plata efectivă a TVA aferentă importurilor de medicamente, echipamente de protecție și alte dispozitive medicale și sanitare care pot fi folosite pentru prevenirea, limitarea și combaterea COVID-19, pe parcursul perioadei de timp cât este declarată situație de urgență pe teritoriul României, precum și timp de 30 de zile de la încetarea acesteia. Aceste persoane vor reflecta TVA aferentă acestor importuri atât ca taxă colectată, cât și ca taxă deductibilă în decontul de TVA, dreptul de deducere fiind exercitat conform regulilor generale prevăzute de lege.

Mai multe informatii privind facilitatile fiscale si sponsorizarea, gasiti aici:

[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2020
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva - la micro lumo43 lumo43 Buna ziua, in ce conditii se pot acorda bunuri in cadrul unui contract de sponsorizare/donatie, sunt platitor MICRO - am obligatia sa colectez TVA la bunurile ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate sponsorizare oliana oliana Daca am facut o sponsorizare in luna octombrie 2010, am calculat deductibilitatea cheltuielilor la cifra de afaceri si profitul cumulat pe anul 2010, acum ne ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de protocol in favoarea asociatilor contawest contawest Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema In cursul anului 2011 si 2012 s-au efectuat diverse cheltuieli(s-au cumparat alimente,bauturi,haine) ... (vezi toată discuția)