avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PROGRAM VIZITARE MINOR DE CATRE BUNICA PATERNA PE ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PROGRAM VIZITARE MINOR DE CATRE BUNICA PATERNA PE PROGRAMUL TATALUI

Buna seara
Ma numesc Nicoleta si am o mare problema cu fosta soacra. Sunt divortata din primavara anului 2008, data de la care sunt sicanata permanent. Si totul se petrece prin fetita mea acum de 4 ani jumate.
Si porneste totul de la faptul ca sunt turbati ca vreau sa deschid partajul pentru un apartament de 2 camere in care l-am lasat pe fiul ei si am plecat sa scap de stres.
Inca din perioada in care se pronunta divortul mergea la fetita la gradinita si o deranja pe aceasta de la activitatile ei zilnice de invatare si de adaptare cu colectivitatea. Permanent ii spune fetitei fel de fel de cuvinte grele la adresa mea ca sa poata sa-i canalizeze dragostea catre tatal ei. Cauta prin dulapuri la gradinita, o schimba dupa ce manca la pranz pe motiv ca este murdara si ca nu o ingrijesc. O actiune deplasata deoarece copilul era in timpul programului de gradinita si sanatoasa fiind era normal sa fie si patata atat de mancare, cat si de culori, iar eu cand mergeam dupa ea oricum o luam curata acasa.
I s-a pus in vedere de educatoare si de directoarea gradinitei sa nu mai vina pentru ca regulamentul intern nu permite accesul in gradi la orice ora, dar ingrosa din obraz si venea in continuare sa deranjeze.
In zilele in care era vizitata la gradi fetita era f.agitata si nu se putea concetra la cursurile de vioara. Se inchidea in ea fara sa spuna. Odata am luat-o pe mine si dragalasind-o am rugat-o sa-mi spuna ce are pe sufeletel si a inceput sa planga si a zis ca nu poate sa spuna nimic, nu are voie.
Pot sa spun ca asa de mult i-a spalat creierul copilului ca venea fata acasa de la ei si imi spunea ca mamaica o sa te dea in judecata. Si eu o intrebam pe fetita de ce sa ma dea in judecata, ca o fac scorpie??? Toate astea pe cand fetita avea 3.6 ani. Si m-a dat in judecata anul acesta pentru program vizitare minor. Si doar ca o sicanare bolnava pentru ca personal niciodata nu a incercat sa ia legatura cu mine sa vada fata...
Dupa divort tatalui fetitei i s-a dat drept de vizita in fiecare duminica de la orele 10-18. Fiind sofer de tir se intampla ca o data pe luna sa nu fie acasa sa poata lua fetita. Iar ea prin judecata a cerut cand nu ia fiul ei fetita sa o ia ea. Pe motiv ca fata sa nu se instraineze de ea. Dar duminica de duminica tatal fetitei o duce doar la ea pe fata, si f.rar pe la gradina zoologica. Judecatoaria i-a admis partial dreptul de vizita 3 ore doar in prima duminica din luna. A facut acum apel la Tribunal.. Rugamintea mea este daca ma puteti ajuta cum sa fac sa opresc aceste sicanari permanente care distrug sufletelul unui copil care marindu-se acum deja incepe sa-i spuna sa ne lase in pace. Ajung in faza in care eu am doar obligatii sa cresc fetita iar cand sa am si eu dreptul sa stau cu ea si sa fim mai mult impreuna duminica pretinde ea program de vizita.
Mentionez ca anul acesta am mutat-o de la gradinita unde facea ce vroia si fetita s-a mai linistit, dar in duminica in care merge la ea e schimbata, agitata, nervoasa. Stari observate si de cei din jurul nostru.
Va multumesc si imi cer scuze ca am lungit asa mult intrebarea dar as vrea sa intelegeti prin ceea ce trec si cat sufar.
Cel mai recent răspuns: nicol26 , utilizator 16:07, 14 Decembrie 2009
Bunicii nu au niciun drept de a pastra legatura cu nepotii , conform dispozitiilor normative.Alta e pozitia tatalui , care , spre exemplu , daca doreste un program de vizita care sa-i permita sa petreaca mai mult timp cu propriii copii , nimic nu-l poate impiedica sa se adreseze instantei de judecata.
Sigur , si acest drept de vizita va fi unul in acord cu interesul superior al minorului.
Daca dumneavoastra considerati ca ar fi mai benefic ca acest contact cu tatal sa se desfasoare intre anumite intervale de timp , prestabilite , sau in prezenta anumitor persoane, pentru siguranta, faceti aceaste mentiune intr-o intampinare.

Instanta va aprecia , in raport de cauza concreta care se deruleaza in fata sa , care e interesul superior al copilului , dincolo de orgoliile personale ale parintilor sau ale altor participanti la viata familiala.
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc frumos pentru aceasta mica incurajare.
mentionez ca eu in programul de vizita al tatalui nu am dorit sa intervin in nici un fel, deoarece mi se pare firesc ca fetita sa pastreze legatura cu el si mereu o invat ca trebuie sa-l iubeasca si sa-l respecte.

In apelul facut de fosta soacra la Tribunal in intampinare s-a scris ca e doar sicanare si oricum pastreaza legatura cu fetita cand i-o aduce baiatul ei acasa,
Ce ma ingrijoreaza e ca fetita cand trecem pe langa tribunal imi spune de ce nu o iau si pe ea la judecata sa spuna ea acolo sa ne lase in pace..
In primul rand nu amestecati dreptul de vizita al tatalui cu dorinta bunicii..... sunt doua situatii distincte. Din pacate, in cazul bunicii, tot ce puteti face este sa solicitati instantei ca vizitele acesteia sa se desfasoare numai in prezenta dv. aducand dovezi in acest sens.
Conform dispozitiilor normative (legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului), parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.
Relatiile personale se pot realiza prin:
a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relatii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) gazduirea copilului pe perioada determinata de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit;
d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
f) transmiterea de informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul.
Transmiterea informatiilor se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum si a dispozitiilor speciale vizand confidentialitatea si transmiterea informatiilor cu caracter personal.



De acord cu ella, copilul nu poate fi impiedicat de la legaturi cu bunica decat daca se dovedeste ca nu e in interesul minorului.
Solicitati gradinitei sa cheme politia.
Trebuia solicitat in instanta ca bunica sa nu mai vina la gradi (era de ajutor cu directorul oinstitutiei).
Ca sa dovediti ca bunica ii face rau fetitei, puteati face o plangere la Protectia copilului, insa asta insemna ca dv. sa nu-i spuneti bunicii scorpie, caci tare mi-e ca ar iesi prin raport asta...
In plus, retineti ca daca doamna va e dv. FOSTA soacra, fetitei ii e ACTUALA bunica.
Buna ziua.
Multumesc pentru raspunsurile primite.

Am solicitat la Judecatorie ca sunt de acord sa o viziteze pe fetita doar cateva ore si numai in prezenta mea. Probabil ca din acest motiv i-a si acordat 3 ore doar in prima duminica din luna.
Spre multumirea mea sufleteasca si pentru protectia fetitei la noua gradinita unde am mutat-o are program redus si i s-a comunicat ca nu are voie sa intre in gradinita deoarece copilul vine la gradinita sa invete. A venit o singura data cu sora ei si a intrat la fata in clasa in momentul in care s-a deschis poarta de la intrare. Si stiti ce e tragic comic. Ele erau inauntru iar tatal fetitei statea la poarta de paza sa le anunte cand vine cineva sa ia fetita... Iar fata a suferit foarte mult din acest motiv.
La procesul de la Judecatorie am avut martor chiar una din educatoarele fetitei care a povestit printre alte lucruri cum fosta soacra le-a stricat serbarea de craciun de anul trecut si cum fetita a inceput sa desfaca pachetul de ciocolata primit in timpul serbarii si cum am luat-o pe fetita sa faca poze cu ea.
Acum la tribunal am inteles ca nu mai am voie sa pun acelasi martor.
E trist ca toata saptamana copilul e dus la gradi si la activitati de vioara, pictura, dans iar cand sa stau si eu cu ea duminica cineva doar pentru a ma sicana doreste program de vizitare. Consider sicana deoarece niciodata nu m-a cautat personal ca ar dori sa o vada pe fetita..
Cum sa fac sau ce dovezi sa aduc pentru ca domnii judecatori sa judece problema in amanunt?? E trist uneori cand soarta unui copil e decisa prin tribunal in functie de convingerea cu care vorbesc oamenii...
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Raspuns urgent, va rog alyna25 alyna25 Buna seara, Ma numesc Aly, si sunt in proces de divort cu sotul meu si nu ne intelegem asupra dreptului de vizitare al fetitei noastre de doar 1 an. Nu ... (vezi toată discuția)
Custodie unica giulya93 giulya93 buna seaara sunt in proces cu fostul concubin pentru custodia copilului de 3 ani.se poate sa obtin custodie unica sau comuna ?adica daca tatal este un betiv si ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare...sora ararin ararin Buna ziua Am o fetita de 2 ani dintr-o relatie de concubinaj. In momentul de fata nu ma mai inteleg cu tatal ei, ceea ce a dus la lipsa oricarui contact ... (vezi toată discuția)