avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... LIPSA AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

LIPSA AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE

Buna ziua, am si eu o intrebare cu privire la autorizatia de la primarie. Am angajat o firma de constructie care sa imi ridice casa, dar in urma realizarii lucrarilor dupa ceva timp constructia a inceput sa se lase . Dupa 8 ani in care ne-am judecat cu respectiva firma de constructii tribunalul a decis ca respectiva firma nu se face viovata desi expertul ne-a dat noua dreptate. Dupa incheierea procesului tribunalul a sesizat ca este de vina si primaria deoarece nu trebuia sa acorde autorizatia de constructie, iar acum ca sa pot obtine autorizatia am fost informata ca trebuie sa fac o declaratie pe proprie raspundere altfel vom fi sanctionati cu o amenda de pana la 10.000 de lei . Ce pot face in acest caz, deoarce nu vreau sa imi asum riscul prabusirii cladirii deoarce este gresala firmei de constructii .
Cel mai recent răspuns: Vladislav20 , utilizator 20:56, 3 Mai 2020
O sa va pun o intrebare inainte sa va pot da un raspuns.

Am inteles ca aveti autorizatie de construire eliberata de primarie, dar instanta a decis ca primaria nu trebuia sa elibereze aceasta autorizatie. Imi puteti zice care a fost motivarea instantei? De ce nu trebuia primaria sa elibereze autorizatia?
In timpul procesului a expirat autorizatia de constructie, iar instanta a decis ca este si vina primariei deoarece nu trebuia sa elibereze autorizatia pentru acel proiect deoarce terenul casei are probleme. Iar vina in instanta a fost impartita intre proiectant si primarie, iar expertul a constatat ca primaria nu trebuia sa elibereze autorizatia. Iar acum ma obliga sa inscriu casa cu o declaratie pe proprie raspundere.

Rosu Alina Ioana a scris:

In timpul procesului a expirat autorizatia de constructie, iar instanta a decis ca este si vina primariei deoarece nu trebuia sa elibereze autorizatia pentru acel proiect deoarce terenul casei are probleme. Iar vina in instanta a fost impartita intre proiectant si primarie, iar expertul a constatat ca primaria nu trebuia sa elibereze autorizatia. Iar acum ma obliga sa inscriu casa cu o declaratie pe proprie raspundere.

Ce probleme are terenul casei?
Ma gandesc ca ori este interdictie de construire pe acel teren. Adica terenul nu este destul de solid pentru a se construi, ori pur si simplu acel teren nu a avut partea juridica rezolvata.

Daca este vorba de primul caz, a-ti avut un expert geodez care sa face forajele si sa preleveze probe? Daca dumneavoastra a-ti efectuat toate avizele pe care primaria vi le-a cerut, iar unele dintre avize nu a fost ok (geodez), iar primaria totusi a eliberat autorizatia clar ca ei sunt vinovati.

Daca constructorul a respectat planul arhitectului (a facut fundatie, elementele de sustinere, etc) conform planselor, nu prea se face vinovat de nimic dupa parerea mea.
Firma de constructie nu a respectat ceea ce a zis arhitectul de aceea s-a si lasat pentru ca nu au facut fundatia corespunzator proiectelor iar in avizul geotehnic fiind recomandata construirea cladirii in partea din fata. Cand au inceput lucrarile am chemat arhitectul deorece am observat ca este putin inclinata cladirea , dar firma de constructie nu a respectat nimic din cele spuse de el .
Ma intereseaza cum pot rezolva aceasta situatie cu primaria deoarece ma obliga sa inscriu casa pe propria mea raspundere desi mi-au aprobat initial avizele .
Rosu Alina Ioana a scris:

Firma de constructie nu a respectat ceea ce a zis arhitectul de aceea s-a si lasat pentru ca nu au facut fundatia corespunzator proiectelor iar in avizul geotehnic fiind recomandata construirea cladirii in partea din fata. Cand au inceput lucrarile am chemat arhitectul deorece am observat ca este putin inclinata cladirea , dar firma de constructie nu a respectat nimic din cele spuse de el .
Ma intereseaza cum pot rezolva aceasta situatie cu primaria deoarece ma obliga sa inscriu casa pe propria mea raspundere desi mi-au aprobat initial avizele .

Primaria are dreptate sa va ceara sa inscrieti constructia pe propria raspundere, deoarece nu a-ti respectat proiectul tehnic. Inscrierea constructiei in cartea funciara se poate face doar dupa ce primaria receptioneaza cladirea. Daca se constata ca nu a-ti respectat proiectul au dreptul sa nu receptioneze constructia iar amenda este de la 1.000 de lei la 20.000 de lei. Dupa parerea mea primaria nu are vina, iar solicitarea de a da o declaratie notariala pe proprie raspundere nu este deplasata.

Daca firma executanta nu a respectat proiectul, mai ales planul de fundatie, se face vinovata 100%.

A doua chestie referitor la amplasamentul casei. Aici trebuie sa vedeti daca arhitectul va dat un plan de trasare (un plan cu retragerile/cu pozitionarea casei pe teren).
Cu firma constructoare a-ti avut un contract specfic prin care aduc ei un topograf ca sa traseze limitele constructiei? Sau au facut-o ei dupa capul lor?
Daca v-au facut oferta cu tot cu trasare si nu au respectat retragerile date de arhitect, este inca o bulina neagra pentru ei.

Dupa cele spuse de dumneavoastra, tind sa cred ca firma constructoare este principalul vinovat, arhitectul deloc, iar primaria foarte putin chiar am incredere sa zic deloc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa de vacanta poparlan poparlan la montarea si amplasarea pe terenul meu mi se cere pt eliberarea autorizatiei de constructie proiect de la arhitect aceasta casuta este facuta si asamblata ... (vezi toată discuția)
Aprobare garaj marbostgms marbostgms Doresc ca in prelungirea casei (un perete comun) sa-mi construiesc un garaj. Va rog sa-mi spuneti de ce aprobari am nevoie, pentru a nu cadea in abatere, desi ... (vezi toată discuția)
Constructie casa cu autorizatie sgeorgescu81 sgeorgescu81 Buna seara, Vreau sa va prezint o situatie in care ne aflam si poate ne ajutati cu un sfat. In 2011 am achizitionat un teren in Techirghiol, am urmat pasii ... (vezi toată discuția)