avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Emanciparea minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Emanciparea minorului

In ce consta emanciparea minorului și cum o poate obține acesta atunci când face parte dintr-o familie toxica?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:29, 4 Mai 2020
art 40 Pentru motive temeinice, instanța de tutelă poate recunoaște minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exercițiu. În acest scop, vor fi ascultați și părinții sau tutorele minorului, luându-se, când este cazul, și avizul consiliului de familie.

Ca si conditii, trebuie sa aveti motive temeinice, sa aveti 16 ani impliniti si un contract de munca. Trebuie sa dovediti ca sunteti capabil sa va intretineti singur. Ce ceri de fapt, e sa devii major mai devreme, cu toate obligatiile ce decurg de aici.
Daca nu ai acordul parintilor, te adresezi judecatoriei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi decurg din capacitatea deplina de exercitiu? vvonlg vvonlg Buna ziua, Doream sa stiu ce drepturi decurg exact din obtinerea capacitatii depline de exercitiu la 16 ani prin emancipare sau casatorie. (vezi toată discuția)
Pot pleca de acasa la 17 ani? Cristina757 Cristina757 Buna ziua! Vreau sa ma mut la iubitul meu, am împlinit 17 ani in luna aprilie. Dacă plec de acasă la el fara ca el sa stie ca am fugit ce se poate ... (vezi toată discuția)
Emancipare minor Elena123456ely Elena123456ely Am auzit despre o lege din Codul Civil care suna cam asa : \"Pentru motive temeinice, instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta ... (vezi toată discuția)