avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Agresiunea pe internet
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Agresiunea pe internet

Buna ziua!

Din cate stiu, acum ceva vreme, s-a dat o lege privind agresiunea / violenta verbala pe internet. As dori, daca se poate, mai multe detalii privind acest lucru si numarul legii.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 14:34, 18 Decembrie 2009
Buna ziua !
Din cate stiu, nu exista o asemenea lege in vigoare in tara noastra, dar codul penal roman pedepseste infractiunile de amenintare, santaj, insulta si calomnie, acestea putandu- se materializa si online. In acest sens, puteti sesiza organul de cercetare penala sau procurorul printr- o plangere prealabila, conform art. 279 c.p.p.
Cu stima !
Am intrebat deoarece am vazut la TV o campanie impotriva acestor lucruri, si un numar de telefon unde se poate suna si depune plangere (parca) si m-am gandit ca exista si o baza juridica pentru acest lucru.
Legea nr 48/1992 a audiovizualului din Romania prevede ca libertatea de
exprimare audiovizuala nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata
particulara a persoanei si nici dreptul la proprie imagine
Legea prevede ca persoana care se considera vatamata intr-un drept sau interes legitim al sau printr-o comunicatie audiovizuala, are dreptul sa ceara
rectificarea necesara iar in cazul in care aceasta i s-ar refuza are dreptul la
replica.

Dar art. 30 alin.8 din Constitutie spune ca raspunderea civila pt informatie sau
pt creatia adusa la cunostinta publica revine editorului....."
La 22 ianuarie 1998 guvernul romaniei a adoptat o ordonanta de urgenta"privind
acordarea despagubirilor civile cu titlu de daune morale"

Art.1 din ordonanta prevedea:" oricine a cauzat unei persoane fizice un
prejudiciu moral printr-o atingere adusa demnitatii, onoarei, vietii particulare
sau dreptul la propria imagine este ogligat sa-l repare prin plata unor
despagubiri civile cu titlu de daune morale"

Art. 998 cod civil roman spune: " orice fapta a omului care cauzeaza altuia
prejudiciu obliga pe acela din a carui gresala s-a ocazionat, a-l repara"

Va puteti folosi insa si de prevederile art.54 din decretul 31/1954 care spune:
" persoana care a suferit o atingere in dreptul sau la nume,.......sau orice alt
drept personal nepatrimonial va putea cere instantei judecatoresti incetarea
savarsirii faptei care aduce atingere drepturilor mai sus aratate.
Totodata in alin.2 se arata ca " cel care a suferit o atingere a unor asemenea
drepturi va putea cere instantei sa oblige pe autorul faptei savarsite fara
drept sa indeplineasca orice masuri necesare ( de ce nu si daune morale, n.m)
de catre instanta, spre a ajunge la restabilirea dreptului atins

Instanta de judecata va cere operatorului onlinne toate datele reale ale utilizatorului care v-a adus ofense publice si v-au prejudiciat imaginea in virtual.
@rodica_post: O singura mica precizare. :)

Legea invocata de dvs., privind audiovizualul, nu are aplicare in internet. In ultima vreme se discuta daca ar avea aplicare in cazul streaming-ului tv online sau radiourilor online, dar niciodata nu s-a pus problema ca acea lege sa fie aplicabila in publicatiile online in privinta continutului acestora.

Ordonanta despre care vorbiti (cea din 1998) a fost abrogata imediat dupa intrarea in vigoare.

As mai adauga la lista actelor si legea presei, nr. 3 din 1974, din care inca mai sunt in vigoare cateva articole referitoare la dreptul la replica si abordarea acestuia de catre editor.
Directive 2005/12/EC amending Annexes I and II to Directive 2003/25/EC of the European Parliament and of the Council on specific stability requirements for ro-ro passenger ships
[ link extern ]
Directive 2005/8/EC amending Annexes I to Directive 2002/32/EC of the European Parliament and of the Council on undesirable substances in animal feed

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri privind legalitatea unei actiuni kenshy kenshy recent a aparut in presa locala de iasi un anunt privind o actiune antipiraterie informatica desfasurata de polita locala...redau linkurile unde se gasesc ... (vezi toată discuția)
Codul muncii poate intemeia actiune impotriva statului? aidu aidu In calitate de salariat cu contract de munca cu un angajator roman, pt prestare de munca in afara tarii. Vreau sa dau in judecata statul roman, deoarece ... (vezi toată discuția)
Youtube: drepturi de autor date, apoi retrase OutStanding OutStanding Buna seara. De vreun an-doi m-am apucat sa creez clipuri cu sonor folosind partea video de la un utilizator care le crea cu un program de calculator si cea ... (vezi toată discuția)