avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... avertisment disciplinar scris
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

avertisment disciplinar scris

Buna ziua. Poate fi emis in mod corect legal un avertisment disciplinar scris ca urmare a :
1. intocmirii unei sesizari de catre seful ierarhic , fara a fi pus si la dispozitia angajatului sanctionat? acesta poate scrie orice, oricand, oricum fara a avea idee ptr ce ai fost sanctionat? si fara a avea posibilitatea de a te apara in vreun fel?
2. folosirii unui limbaj insinuant, fara a putea fi dovedit ( cum se poate dovedi folosirea /sau nefolosirea unui astfel de limbaj- din punctul de vedere al angajatorului/ sau al angajatului?
3. cu acuzatia incercarii subminarii autoritatii unui sef pentru ca ai luat cuvantul intr-o sedinta regulata, fara a preciza in baza carui document semnat din companie se face aceasta acuzatie? (contract de munca individual, regulament intern, codul muncii, altceva?)
3. cum se poate proba avertizarea verbala anterioara in prezenta colegilor? cu semnaturile acestora?
4. daca nu se precizeaza care este termenul de contestatie si autoritatea careia i te poti adresa ptr contestarea avertismentului disciplinar? poate fi adresata contestatia in companie cu solicitarea acestor date, precum si anularea acestei sanctionari? exista un termen legal in care angajatorul (privat) este obligatr sa iti raspunda?
5. care este modalitatea de contestare in lipsa acestor raspunsuri?
6. acest avertisment va fi inregistrat in Revisal si poate avea urmari dpdv profesional, chiar daca nu a fost aplicat in mod legal?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:44, 30 Ianuarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

In speta, pasii privind uzantele in practica intalnita sunt urmatori:
- referat de sesizare a conducerii privind savarsirea unei abeteri disciplinare
- conducerea decide aplicarea sau nu a sanctiunii avertismentului
- emiterea deciziei de sanctionare.

obs.
In opinia mea, pentru aplicarea sanctiunii , fapta savarsita trebuie sa incalce normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.

2. Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii
Instanta competenta : Tribunalul in raza caruia domiciliati

3. Sanctiunea avertismentului nu se inregistreaza in REVISAL.
Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

4. Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3) C.mun., nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

5. Aplicarea sanctiunii poate avea efecte negative asupra statutului dvs profesional.
Multumesc pentru raspuns. As dori sa va mai intreb ceva. In ce fel se modifica termenul de 30 de zile (calendaristice sau lucratoare?) in care se poate face contestatia la Tribunalul de care apartin, in cazul in care sanctiunea a fost primita in data de 04.04.2020, la inceputul perioadei de stare de urgenta si a ordonantelor militare? cele de 30 de zile incep sa curga de la incetarea starii de urgenta? si se poate considera de la sine inteles ca, daca in sanctiune nu se mentioneaza in nici un fel termenul si instanta competenta pentru contestatie, aceasta sanctiune devine nula? Multumesc si pentru aceste informatii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cele de 30 de zile incep sa curga de la incetarea starii de urgenta.

Intr-adevar, potrivit Codului Muncii , este lovita de nulitate absoluta, decizia care nu contine termenul in care sanctiunea poate fi contestata si instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Multumesc mult!
Buna ziua,

Pentru a nu redeschide un astfel de topic, inteleg ca pot acorda un avertisment scris fara o cercetare disciplinara prealabila, respectand criterile de mai jos :

- referat de sesizare a conducerii privind savarsirea unei abeteri disciplinare
- conducerea decide aplicarea sau nu a sanctiunii avertismentului
- emiterea deciziei de sanctionare.


Cand vorbesc de cercetare prealabila ma refer la convocare, decizie comisie, proces-verbal din cadrul discutiei si decizia de sanctionare.

Multumesc.
Sebastian.

Alte discuții în legătură

Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Concediere salariat pe motiv de neprezentare la locul de munca FSimona FSimona un salariat poate sa fie concediat daca nu s-a prezentat mai multe zile la locul de munca nemotivat? dupa cate zile poate sa fie concediat? (vezi toată discuția)