avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general VANZARE LOCUINTA CONSTRUITA PE FIRMA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

VANZARE LOCUINTA CONSTRUITA PE FIRMA

Buna ziua, am o societate (SRL) care a achizitionat un teren pe care a construit o casa, toate cheltuielile fiind suportate din societate, in luna aprilie au vandut casa unei personae fizice cu suma de 100.000 euro, intrebare , ma poate ajuta cineva cu o monografie, aferenta, ce impozit se achita, dar tva. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 20:01, 5 Mai 2020

Buna ziua,


-Vanzarea cladirii vechi se inregistreaza :

461 = 7583

Scoaterea din evidenta a imobilizarilor:

% = 212
6583 valoarea neamortizata a cladirii

2812 valoarea amortizata a cladirii

635 = 4426 daca cladirea se afla in perioada de ajustare de 20 de ani

105 = 1175 surplusul de reevaluare a cladirii


In ce priveste tratamentul privind TVA aplicabil vanzarii de imobile, in conformitate cu prevederile art. 292, alin. (2), lit. f) din Codul fiscal, livrarea unui bun imobil este scutita de TVA. Totusi, scutirea de TVA nu este aplicabila in cazul livrarii unei constructii noi sau a unui teren construibil.

In ceea ce priveste tratamentul de TVA aplicabil in cazul unui imobil vechi, tranzactia putand fi efectuata in scutire de TVA, in cazul in care proprietarul a dedus TVA la achizitia/constructia cladirii sau a efectuat lucrari de modernizare/transformare a constructiei pentru care a dedus TVA, ajusteazaTVA deduse anterior .

Asadar, vanzarea cladirii vechi este scutita de tva (cu ajustarea tva ului dedus aferent achizitiei cladirii daca se afla in perioada de ajustare a tva de 20 ani) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cladire man sofia man sofia S-a cumparat acum cativa ani de catre un srl platitor de tva , o cladire noua care era a unei cooperatii mestesugaresti ,si nu s a dedus tva ,acum se vinde tot ... (vezi toată discuția)
Vanzare constructie cota tva wwitza wwitza Am o societate comerciala Y platitoare de tva. In anul 2003 societatea X platitoare de tva a cumparat un spatiu comercial in valoare de 35.000 ron inclusiv ... (vezi toată discuția)
Casare mijloace fixe maria_nicoleta9 maria_nicoleta9 Buna ziua O societate caseaza niste mijloace fixe, in urma carora rezulta 3000 kg fier vechi, pe care le vinde catre alte societate. daca puteti sa ma ... (vezi toată discuția)