avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare zile libere neefectuate in Regulamentul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare zile libere neefectuate in Regulamentul de ordine interioara

Buna,
Am si eu o nelamurire legata de :
[ link extern ]

Art. 146, al (2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

Are voie angajatorul prin regulamentul de ordine interioara sa schimbe dreptul de zile de concediu ale angajatilor?

De exemplu daca eu am lucrat in anul 2020, si la capatul anului am 10 zile libere, inteleg ca zilele libere le primesc in functie de cum lucrez, adica in fiecare luna primesc 1,5 zi de concediu (sau asa ceva, nu stiu exact legea)

Daca am 10 zile de concediu inseamna ca dreptul la ele le-a primit bazat pe munca ultimelor 5 luni, deci prima zi de concediu am primit-o in luna august, apoi septemebrie si asa mai departe.

Asta inseamna ca cele 10 zile libere imi sunt valabile 18 luni (prima zi incepand din august, si ultima zi incepand din decembrie), este corect?

Adica august 2020 -> ianuarie 2022 ?

Intreb asta, deoarece in regulamentul de ordine interioara de la o companie, ca sa faca oamenii sa-si ia concediu, s-a spus ca ni se transfera maxim 5 zile de concediu ne-efectuate de la un an la altul, iar restul zilelor se pierd.

Ce se intampla cu obligatia angajatorului de 18 luni in cazul asta? Este legal sa impui acest lucru prin regulamentul de ordine interioara?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2020
marcel12345, utilizator
Cel mai recent răspuns: marcel12345 , utilizator 19:42, 6 Mai 2020
angajatii trebuie sa-si ia concediul din anul X in acel an. asa spune alineatul (1) pe care dvs l-ati trecut cu vederea. alineatul (2) este o exceptie, pe care legiuitorul a mentionat-o pentru a rezolva situatii particulare.
dreptul angajatului este o obligatie pentru angajator. si el va obliga sa va luati concediu conform legii. asa e si sanatos
Nu spune nicaieri ca esti obligat sa-ti iei tot concediul in anul ala, efectuezi cat apuci, dar daca ramai cu 10 zile?

Daca esti exceptie, e normal sa ramai fara jumate de zile?

Din ce citesc in alineatul 2, tot ce nu ti-ai luat, ai dreptul timp de 18 luni sa-ti iei, corect?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2020
marcel12345, utilizator
1. Cand invocati un text de lege ,cititi-l bine inainte. Astfel:
- In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

- Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

2. Curtea de Justiție a Uniunii Europene declară că dreptul Uniunii se opune ca un lucrător să își piardă în mod automat zilele de concediu anual plătit la care avea dreptul în temeiul dreptului Uniunii precum și, în mod corelativ, dreptul la o indemnizație financiară în temeiul acestui concediu neefectuat, doar pentru faptul că nu a solicitat concediu înaintea încetării raportului de muncă (sau în perioada de referință). Aceste drepturi nu se pot stinge decât dacă lucrătorului i s-a oferit efectiv posibilitatea de către angajator, în special printr-o informare corespunzătoare din partea acestuia din urmă, de a efectua zilele de concediu în cauză în timp util, aspect care trebuie dovedit de angajator.
[ link extern ] /
Multumesc frumos pentru raspuns, e mai clar acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile concediu restante Gheorghe Florin Gheorghe Florin Buna dimineata, Mi-au ramas neefectuate cateva zile (4) de concediu din anul anterior. In ROI - Regulamentul de Ordine Interioara a firmei este stipulat ca ... (vezi toată discuția)
Raportare zile de concediu de odihna afgncaap afgncaap Buna ziua, In firma la care lucrez, in Regulamentul de Ordine Interioara, spune ca avem la dispozitie 3 luni sa ne programam zilele de de concediu ramase de ... (vezi toată discuția)
Zile concediu neefectuate anul acesta irina_g irina_g Buna ziua, As dori sa stiu daca pot lua anul viitor 4 zile concediu ce mi s-ar cuveni anul acesta.(fara aprobari etc) Anul trecut am fost obligati sa ne ... (vezi toată discuția)