avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotarare judecatoreasca

Buna ziua,
Astazi mi a fost comunicata o hotarare judecatoreasca nesemnata, in continut se gasesc o serie de erori si sunt foarte multe greseli gramaticale. Ce valoare are o astfel de hotarare???
Buna ziua,

Fapul ca hotararea judecatoreasca v-a fost comunicata intr-un exemplar care nu este semnat, nu este de natura sa atraga nevalabilitatea hotararii judecatoresti si nu constituie un motiv pentru a formula cale de atac. De asemenea, nici prezenta unor greseli gramaticale in cuprinsul hotararii.

Daca insa, in cuprinsul hotararii exista erori materiale, aveti dreptul sa formulati o cerere prin care sa solicitati indreptarea acestor erori.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Buna seara,

Daca sunt erori legate de numele partilor, adrese, date de nastere, ori alte erori materiale, formulati o cerere de indreptare a acestor erori.

Judecata este realizata in camera de consiliu, fara citarea partilor, indreptarea survine in exemplarele de hotarari emise.

Taxa judiciara datorata este in cuantum de 20 lei.

Greselile gramaticale sunt irelevante.
Buna ziua,

Prin erori materiale se intelege, potrivit art. 442 din Codul de procedura civila:

"(1) Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea şi susţinerile părţilor sau cele de calcul, precum şi orice alte erori materiale cuprinse în hotărâri sau încheieri pot fi îndreptate din oficiu ori la cerere.

(2) Instanţa se pronunţă prin încheiere dată în camera de consiliu. Părţile vor fi citate numai dacă instanţa socoteşte că este necesar ca ele să dea anumite lămuriri.

(3) În cazul hotărârilor, îndreptarea se va face în ambele exemplare ale hotărârii."

De asemenea, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca sunt erori materiale, in sensul prevazut de lege:

erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea și susținerile parților, cele de calcul, cele cu privire la datele de identificare ale partilor din dosar, adrese, date cu privire la un bun care face obiectul cererii de chemare in judecata, omisiunea preluarii in dispozitiv a unor dispoziții cuprinse in incheierea de sedinta, etc.

Drept urmare, daca hotararea care v-a fost comunicata, cuprinde omisiuni sau erori care privesc unul din aspectele mentionate sau alte aspecte care pot fi calificate ca fiind erori materiale, aveti dreptul sa formulati o cerere prin care sa solicitati instantei indreptarea acestor erori materiale.
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indreptare eroare materiala- termen sebirelli sebirelli In cat timp de la ramanerea definitiva a unei sentinte prin nerecurare se poate face cerere pt indreptarea unei erori materiale? Exiata termen prescriptie? Sau ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza daca sunt greseli intr-o hotarare judecatoreasca ... juridic.answer juridic.answer Cum se procedeaza daca sunt greseli intr-o hotarare judecatoreasca in care e mentionata o persoana juridica care nu are nici o tangenta cu dosarul (presupun ca ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca neprimita, apel laura1964 laura1964 Este posibil ca o hotarare judecatoreasca sa nu fie transmisa ambelor parti si astfel o parte sa piarda dreptul de a face apel? Si daca da partea care nu a ... (vezi toată discuția)