avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

vanzare-cumparare

O societate comerciala poate cumpara un bun de folosinta indelungata sa-i zicem, de la o persoana fizica? In ce conditii si cum poate fi evidentiat in contabilitate? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 07:38, 12 Mai 2020
Buna ziua,

Desigur,o societate poate achizitiona bunuri de acest gen de la persoane fizice.
Aveti in vedere ca, pentru a fi luata in considerare achizitia cu borderou de achizitie si ca trebuie sa intocmiti si nota de intare-receptie conform prevederilor din OMFP nr. 2634/2015.
E necesara si o declaratie ca bunurile provin din patrimoniul personal .

2xx,3xx = 401/462
Oho! Sarut mana! Acum ma uit. Nu ma asteptam la un raspuns. Am raspuns candva multora, iar eu nu prea m-am "bucurat" si de aceea am cam si renuntat. Acum , asa la plesneala am aruncat. Sunt jurist, in contabilitate cam....habarnist. M-am uitat pe Ordin, va referiti la documentele contabile din Anexa? "2xx,3xx=401/462", banuiesc a fi conturile de operare. Imi puteti totusi "traduce"? Si daca nu sunt prea ...nesimtit, mai vin cu o intrebare: (prima se referea la o lada congelatoare nou-nouta, cumparata de la o persoana, ce evident nu mai are niciun document-cine le mai pastreaza?), iar a doua, : imi pot vinde masina (autoturismul,) societatii? Nu-i prea convenabil atat in ceea ce priveste alergatura, cat si taxele ulterioare, dar vreau sa o iau in calcul. Multumesc mult!
Buna ziua,

In cazul lazii frigorifice, valoarea e sub 2500 lei, deci firma achizitioneaza de la o persoana fizica din patrimoniul personal un obiect de inventar, se intocmeste pe firma nota de intrare receptie si un borderou de achizitie la pretul pietei .


Pentru achizitia autoturismului de la persoana fizica este nevoie de:

- borderou de achizitie;
- contract de vanzare-cumparare;
- proces-verbal de receptie;
- proces-verbal de punere in functiune.
Si aici e important sa vindeti la pretul pietei (pret afisat pe un site de vanzari auto ptr o masina similara)

La nivelul persoanei fizice care vinde , veniturile nu sunt impozabile (din motivul asta si da declaratia ca sunt bunuri din patrimoniul personal)

Firma va retine insa si va declara 10% din suma datorata , achitand diferenta persoanei fizice care incaseaza astfel venituri din alte surse.

Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2020
Constantin Vera, Contabil
O dulceata....profesionala. Sarut mana!
Numai bine si dvs.!

Alte discuții în legătură

Documente necesare functionare intreprindere individuala -service calculatoare si gsm Dl_Sandu Dl_Sandu Care sunt documentele contabile obligatorii ce trebuie intocmite de o Intreprindere Individuala -service calculatoare si telefoane,neplatitoare de TVA,fara ... (vezi toată discuția)
Vanzare de mijl fixe dintre pers. fizice si juridice miraj miraj asociatul unic al societati are in proprietate personala mai multe aparate(menghina,ghilotina , etc) mijl fixe achizitionate in timpul cat a lucrat in ... (vezi toată discuția)
Achizitie auto pe firma de la administrator gps gps buna ziua, administratorul unei firme poate sa isi vanda autovehiculul firmei? ce acte trebuie intocmite intre firma si el? si mai departe, la finante ceva ... (vezi toată discuția)