avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reangajare pensionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reangajare pensionar

Salariatul aduce decizia de pensionare pentru limita de varsta. Doresc sa-l reangajez,trebuie sa-i incetez contractul si sa-i fac altul? Care este baza legala?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:22, 13 Mai 2020
C.i.m. trebuia incetat la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si nu la data comunicarii deciziei de pensie, conform art.56 alin.1 lit.c C.mun., daca nu s-a respectat prevederile alin.4 alacestui articol (citat mai jos)

De asemenea, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.

In speta, pentru a intra in legalitate, salariatul sa formuleze o cerere cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare , iar angajatorul s-o aprobe.
In acest caz, nu mai are loc incetarea c.i.m.
Scuze, nu am precizat: cu reducerea varstei de pensionare, deci nu la 65 ani!
In acest caz, c.i.m. inceteaza de drept si apoi i se face o noua angajare.

art.56 alin.1 lit.c C.mun. - incetat c.i.m. - coroborat cu art.118 din Legea 263/2010 (cumul pensie cu salariu).
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. va rog foarte mult sa imi spuneti si mie daca am primit ... necula_calita necula_calita Buna ziua. Va rog foarte mult sa imi spuneti si mie daca am primit decizia de pensionare la limita de varsta , am un termen in care sa anunt angajatorul de ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea salariatelor de a-si continua activitatea dupa indeplinirea cumulativă a condițiilor de pensionare Artemiza Bcuculeu Artemiza Bcuculeu Buna ziua. OUG 96/2018 a modificat art. 56 al. (1) lit.c din Codul Muncii, cu privire la optiunea salariatelor de a-si continua activitatea si după ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata1 am o salariata careia i a venit decizia de pensionare ... mugurica_nita mugurica_nita Buna dimineata1 Am o salariata careia i a venit decizia de pensionare pentru limita de varsta. Poate aceasta sa si continue activitatea, pe ... (vezi toată discuția)