avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua. Va rog foarte mult sa imi spuneti si mie ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua. Va rog foarte mult sa imi spuneti si mie daca am primit ...

Buna ziua. Va rog foarte mult sa imi spuneti si mie daca am primit decizia de pensionare la limita de varsta , am un termen in care sa anunt angajatorul de primirea acesteia? Mentionez ca dupa indeplinirea varstei de pensionare am mai lucrat in continuare cu acordul angajatorului. Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:33, 24 Mai 2021
In mod normal, acordul de a lucra in continuare inseamna incheierea unui nou contract individual de munca.
Raporturile de munca pe vechiul contract inceteaza la data emiterii deciziei de pensionare/ data depunerii dosarului de pensionare.
Nu este precizat un termen expres pentru comunicare decizie de pensionare.
In cazul pensionarii la limita de varsta , c.i.m. inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare .

Continuarea activitatii se putea efectua de la acea data , astfel:
- pe baza unui nou c.i.m., unde data inceperii activitatii = data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare

- in baza aceluiasi c.i.m., numai daca ati formulat o cerere, potrivit .4 art.56 C.mun. : Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.

In lipsa acestor documente, activitatea dvs se poate considera "munca la negru", iar incetarea c.i.m. nu se mai poate opera in baza art.56 alin.1 lit.c C.mun., decat pe riscul angajatorului.
Ultima modificare: Luni, 24 Mai 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reangajare pensionar comoserv comoserv Salariatul aduce decizia de pensionare pentru limita de varsta. Doresc sa-l reangajez,trebuie sa-i incetez contractul si sa-i fac altul? Care este baza ... (vezi toată discuția)
Pensionare ContSters48681 ContSters48681 Buna ziua. Am bagat dosarul de pensionare. Mai trebuie sa lucrez pana imi vine decizia sau nu e obligatoriu? Multumesc. (vezi toată discuția)
Buna dimineata1 am o salariata careia i a venit decizia de pensionare ... mugurica_nita mugurica_nita Buna dimineata1 Am o salariata careia i a venit decizia de pensionare pentru limita de varsta. Poate aceasta sa si continue activitatea, pe ... (vezi toată discuția)