Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Acest site folosește cookies. Informații aici
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Revenirea la birou in starea de alerta
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Revenirea la birou in starea de alerta

In situatia in care angajatii se re-intorc la birou, si apare un caz de infectare cu Corona virus (sau chiar mai multi angajati se imbolnavesc), va fi trasa la raspundere compania-angajator (de catre vreo autoritate)? Ce se intampla atunci?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: carmen.suciu1 , utilizator 11:15, 15 Mai 2020
De ce sa fie trasa la raspundere compania?
Virusul se poate lua de oriunde si compania nu poate controla asta.
Aveti pe site-ul Inspectiei muncii cateva recomandari in acest scop, urmatile.
Faceti un plan de prevenire, acordati angajatilor echipamente de protectie si materiale igienico-sanitare, amenajati birourile in asa fel incat sa se evite pe cat posibil contactul intre lucratori si sa aveti o distanta de siguranta ( 1,5-2m) intre ei, intocmiti o tematica de instruire in acest sens ( cu masurile de prevenire, ce sa faca lucratorii in caz ca prezinta simptome ale bolii, ce faceti daca un lucratorse prezinta la lucru cu simptome, masuri de igiena-cum sa poarte masca corect, cum sa dezinfecteze spatiile de lucru-tastatura, mouse...) si faceti o instruire suplimentara lucratorilor, cu exemple practice la cum trebuie sa puna si scoata masca, spala pe maini...

Gasiti si pe site-ul INSP cateva recomandari de protectie pentru diferite sectoare ale economiei.

Si, in caz ca se intampla sa apara vreun caz...anuntati DSP si ITM si urmati sfaturile dumnealor.
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2020
Ionut.ion, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca in urma unei cercetari epidemiologice facute de catre DJSP se constata ca in companie s-a inregistrat un caz de coronavirus deoarece compania nu a respectat recomandarile INSP si prevederile din legea care atesta trecerea la starea de alerta, compania poate primi amenzile contraventionale mentionate in lege.
Pentru lamuriri suplimentare asteptati publicarea legii in MO.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul 81/2020 - instruirea ssm si medicul de medicina muncii apetra apetra In Ordinul 81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor ... (vezi toată discuția)
Lipsa manusi angajat hypermarket morty morty Buna seara, In cadrul unui hypermarket am observat un angajat fara manusi in incinta care pregatea mancarea, atunci cand s-a deschis usa bucatariei de catre ... (vezi toată discuția)
In bucataria unui restaurant este obligatorie purtarea mastii ... marianadavid marianadavid In bucataria unui restaurant este obligatorie purtarea mastii de protectie? Ord 874/81/2020 spune ca medicul de medicina muncii sa intocmeasca evaluarea de ... (vezi toată discuția)