avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aplicare decizie CCR contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aplicare decizie CCR contract de munca

Speța este următoarea: O angajată solicita în scris angajatorului să-i permită continuarea activității, bazându-se pe o decizie a CCR care prevede ca femeile pot muncii până la vârsta de 65 de ani. Conform variantei legale prevazute in Codul Muncii la data depunerii solicitării, angajatei în cauză îi înceta de drept contractul de munca pentru limită de vârstă (62 ani ,x luni) sa zicem in data de 15 octombrie , dată la care decizia CCR nu era încă transpusă în legislație și nici nu erau împlinite cele 45 de zile de care vorbeste art. 147 din Constituție deci efectele juridice ale textului ce impunea incetarea relațiilor de muncă își produceau încă efectele.
Cum ar fi trebuit sa procedeze angajatorul ? P.s. Angajatorul nu dorea daca nu intervenea decizia CCR sa mai prelungeasca contractul de munca al angajatei!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:51, 21 Mai 2020
Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.
Decizia CCR obligă angajatorul să permită angajatei continuarea raporturilor de muncă până la 65 de ani. A fost declarat neconstituțional textul din codul muncii care prevedea limita maximă până la care o femeie trebuie să fie menținută în activitate, limită mai mică față de cea pentru bărbați. Problema este că la data la care angajata îndeplinea cumulativ condițiile de pensionare pentru limită de vârstă, textul codului muncii nu era modificat în concordanță cu decizia CCR și nici nu trecuse 45 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul oficial, ca să fie situația prev. de art. 147 din Constituție, adică textul declarat neconstituțional să nu mai producă efecte juridice.
În acest context care trebuia să fie măsura luată de angajator?

Cornel Vasile a scris:

Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.

Despre ce data este vorba?

p.s
Nu mai citati raspunsurile.
15.10.2018. Se pare că erau împlinite cele 45 de zile... decizia e din iulie, am confundat cu septembrie...
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2020
poena, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 642 din data de 24 iulie 2018 a fost publicată Decizia nr. 387/2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 53 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și ale art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

Textul de lege işi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale .

Extras din Decizie : .... Astfel, dispozițiile art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 sunt constituționale numai în măsura în care, la împlinirea vârstei legale de pensionare, dau dreptul femeii să opteze fie pentru deschiderea dreptului la pensie și încetarea contractului individual de muncă în curs, fie pentru continuarea acestui contract, până la împlinirea vârstei legale de pensionare prevăzute pentru bărbați, la acea dată. În prima ipoteză, când optează pentru deschiderea dreptului la pensie, contractul individual de muncă în curs încetează de drept, iar dreptul la muncă va putea fi exercitat numai după încheierea unui nou contract, dacă angajatorul consimte în acest sens. Din contră, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan. ....

Prin urmare, daca salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, angajatorul nu avea decat optiunea de a accepta solicitarea salariatei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumulare pensie cu salariu M_Stefania M_Stefania Am indeplinit cumulativ, conditiile de varsta standard si stagiul de cotizare pentru pensionare. Conform modificarii articolului 56 aliniatul(1), litera (c), ... (vezi toată discuția)
Pensionare femei freeanifer freeanifer Cum aflu cind a fost publicata in MO ordonanta de urgenta a guvernului data pe data de 9.11.2018 privind dreptul femeii de a se pensiona la cerere la 65 de ... (vezi toată discuția)
Continuare activitate pana la 65 de ani paulbotezatu paulbotezatu Buna ziua!Doresc sa va supun spre atentie urmatoarea situatie:am o colega de birou care in data de 30.03.2021 indeplineste conditiile de varsta standard si a ... (vezi toată discuția)