avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Continuare activitate pana la 65 de ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Continuare activitate pana la 65 de ani

Buna ziua!Doresc sa va supun spre atentie urmatoarea situatie:am o colega de birou care in data de 30.03.2021 indeplineste conditiile de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.Doamna respectiva are si un handicap gradul 2 dobandit din nastere.
Conform articolului 56 litera c din Codul Muncii ,colega mea ar vrea sa-si continue activitatea pana la varsta de 65 de ani.
Va rog sa-mi spuneti daca acest lucru este posibil si daca angajatorul poate refuza acest lucru,desi tot in articolul susmentionat este specificat ca acest drept nu poate fi ingradit.
De asemenea , daca este posibila continuarea activitatii,cu cate zile calendaristice inainte de data de 30.03.2021 ar trebui sa depuna cererea, deoarece am gasit mai multe variante,60 de zile , sau 30 de zile?
Mentionez ca este vorba de un spital de stat.
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2020
paulbotezatu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:29, 10 Noiembrie 2020
Potrivit art.56 alin.4 C.mun., pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.
Sunt doua lucruri diferite cred.Eu ma refeream la art.56 alin 1 litera c.Concret, managerul unitatii doreste ca salariata sa fie pensionata la 30.03.2021, cand cumuleaza si varsta si stagiul de cotizare.Daca ea depune cerere de continuare a activitatii pana la 65 de ani, angajatorul este obligat sau nu sa accepte?Alineatul 3 din acelasi articol spune ca angajatorul NU POATE INGRADI SAU LIMITA dreptul salariatei.Din alineatul 4 eu inteleg ca ramane la latitudinea anajatorului, daca nu vrea , nu aproba.
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2020
paulbotezatu, utilizator
Nu sunt doua lucruri diferite ....

Cererea se depune cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare .... Numai alin.4 se refera la aprobarea angajatorului , alin.3 nu face nicio referire la ce afirmati dvs.

... "dispozițiile art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 sunt constituționale numai în măsura în care, la împlinirea vârstei legale de pensionare, dau dreptul femeii să opteze fie pentru deschiderea dreptului la pensie și încetarea contractului individual de muncă în curs, fie pentru continuarea acestui contract, până la împlinirea vârstei legale de pensionare prevăzute pentru bărbați, la acea dată. În prima ipoteză, când optează pentru deschiderea dreptului la pensie, contractul individual de muncă în curs încetează de drept, iar dreptul la muncă va putea fi exercitat numai după încheierea unui nou contract, dacă angajatorul consimte în acest sens. Din contră, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan. .... "
( C.C., Decizia nr. 387/2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 53 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și ale art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.)
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Colega mea nu solicita simultan dreptul la pensie.Ea vrea sa continue sa munceasca pana la 65 de ani.Daca depune acea cerere in termenul de 30 de zile,angajatorul este obligat sau nu sa-i aprobe continuarea?
Acesta este alineatul la care ma refer
(3) Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit. c) teza intai.

Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2020
paulbotezatu, utilizator
Pentru continuare trebuie acordul angajatorului, asa cum se mentioneaza in textul de lege ....insa CCR a statuat ca, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului.
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt angajat la stat, respectiv spital municipal, ... Alex2800 Alex2800 Buna ziua, sunt angajat la stat, respectiv spital municipal, ies la pensie in Martie anul viitor ( 2023 ) , am dreptul să rămân în continuare în câmpul ... (vezi toată discuția)
Cumulare pensie cu salariu M_Stefania M_Stefania Am indeplinit cumulativ, conditiile de varsta standard si stagiul de cotizare pentru pensionare. Conform modificarii articolului 56 aliniatul(1), litera (c), ... (vezi toată discuția)
Aplicare decizie ccr contract de munca poena poena Speța este următoarea: O angajată solicita în scris angajatorului să-i permită continuarea activității, bazându-se pe o decizie a CCR care prevede ca ... (vezi toată discuția)