avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

Directorul departamentului la firma unde lucrez de mai bine de 2 ani jumatate nu vrea sa imi aprobe cererea de concediu de odihna.Motivil este ca exista o procedura interna ( asa sa exprimat ) prin care se specifica ca putem sa ne luam 10 zile de concediu de odihna in lunile de vara ( nu mai mult de 10 zile ) iar dupa data de 15 septembrie maxim 2 zile pe saptamina si asta in cazurile exceptionale.Din asta eu inteleg ca ei ne impun cind sa ne luam concediu si cite zile , iar restul de zile daca vor ei il mai luam daca nu asta e , trece anu si gata sau pierdut.Nu se pune problema sa ne palteasca zilele ramase .Eu mai am am 5 zile de concediu si vreau sa le iau dar nu vor sa aprobe cererea .este pentru a doaua oara cind ma lovesc de un refuz.Ce se poate face in acest caz? Cum pot sa procedez sa imi iau zilele de concediu ? avind in vedere ca nu exista o situatie exceptionala orice ar insemna asta din punctul lor de vedere .Mentionez ca nu am stiu de aceasta procedura pina in luna septembrie a acestui an cind m-am lovit de primul refuz.
Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 09:16, 15 Decembrie 2009
Concediul de odihna este un drept al salariatului,solicitarea o face angajatul,iar angajatorul o aproba pentru ca activitatea sa nu fie perturbata.

Efectuarea concediului de odihna se face pe baza unei planificari conform Codului Muncii si nu este permisa plata zilelor de CO neefectuate decat in situatia desfacerii CIM.
În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, prevede art.143 alin.5 C.mun.
In Codul muncii la art. 141 (3) se mentioneaza ca:
"Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul."
Daca va scrie pe cerere ca nu se aproba efectuarea concediului este bine sa pastrati o copie si sa solicitati concediu in anul urmator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu dianasoare dianasoare Am o intrebare daca ma puteti ajuta..In februarie m-am angajat la un serviciu, pe 25 august o sa am jumatate de an de cind lucrez, pe 26 august pot deja sa imi ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna DorinG DorinG Buna seara! Am si eu o intrebare legata de concediul de odihna. Am de luat 5 zile de concediu programate deja, 4 dintre ele sunt consecutive iar una separat. ... (vezi toată discuția)
Planificare concediu de odihna lorefaur lorefaur Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: O societate stabileste impreuna cu angajatii sai, in luna februarie a.c., concediul de ... (vezi toată discuția)