avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua

Am nevoie de niste pareri un ajutor. De 6 luni lucrez la o covrigarie-patiserie, facuta pe fonduri europene. Contractul nu l-am primit, deci nu stiu daca Ce mi se spune este adevarat 2 luni "perioada covid 19" am lucrat 8 ore o zi da una nu, pe salariul de 800-900 de lei . Programul înainte erea de 8 ore in 2 schimburi cu un singur liber duminica, după pandemie am revenit la program de 8 ore in 2 schimburi dar doar cu 2 libere pe luna. Vreau sa stiu daca este normal sa am doar 2 libere pe luna? Plus ca mi sa spus că nu primesc concediu decât după un an. Am mai lucrat si in alte domenii , dar dupa 6 luni aveam dreptul la concediu . Intrebarea mea este: Dacă deschizi firma pe fonduri europene , pentru angajati nu sunt același drepturi?. Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:57, 24 Mai 2020
Bună ziua,

Să inteleg ca dvs. nu ați semnat contractul de muncă?

Angajatorul este obligat sa va asigure drepturile prevazute în legislația muncii și, prin urmare, aveți dreptul la concediu de odihna.

Mai mult, acest drept este garantat tuturor salariaților indiferent de tipul contractului de muncă încheiat și nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.


Editat: citare mesaj in intregime
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

2. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

3. Codul Muncii nu prevede perioada dupa care se poate beneficia de concediul de odihna. Se poate lua concediu de odihna, imediat dupa angajare , insa trebuie sa stiti ca CO se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat.

4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical... Rusz Rusz buna! lucrez de 4 luni la un supermarket.saptamana trecuta joi mi-am luat concediu medical pana luni. as vrea sa stiu cum imi afecteaza zilele libere? am ... (vezi toată discuția)
Orar de munca in 4 schimburi laur2310 laur2310 BUNA ZIUA SUNT ANGAJAT LA O FABRICA SI PANA ACUMA AM FOST IN 3 SCHIMBURI ..(5 ZILE CU 2 LIBERE) DE LUNA VIITOARE VOR SA NE PUNA SA MUNCIM IN 4 SCHIMBURI IN ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz Dadika Dadika Buna dimineata. Va rog sa mă luminați în câteva aspecte...In cim scrie 8 ore lucru ,5 zile săptămână preaviz 20 zile..Ok până acum toate bune și ... (vezi toată discuția)