avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme succesiune

Buna ziua.

Va rog sa ma ajutati,daca se poate, cu un sfat legat de urmatoare speta:

In urma cu 8 ani bunicul meu a decedat iar in ultimele 9 luni de viata,practic de cand a vazut la pat,a fost ingrijit de tata.De la schimbat scutece pana la dat mancare ,dus la spital etc. El mai are 2 frati ,unul decedat si altul vitreg.Nepotii celui decedat nu au dat un telefon macar la fel si cel vitreg.Problema este ca vor parte din mostenire lucru cu care nu sunt de acord intrucat nu i-a interesat deloc de bunic.
Ma intereseaza sa stiu daca ii pot actiona in instanta pentru despagubiri morale.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 10:24, 16 Octombrie 2020
Puteti obtine ceea ce doriti dar o sa fie mai greu fara un contract de intretinere incheiat cu bunicul dvs.
Discutati cu un avocat si vedeti ce se poate face, in functie de probele detinute.
Nu exista un asemenea contract,din pacate.Nu a anticipat nimeni treaba asta..plus ca el se imbolnavise si de alzheimer...
Nu ii puteti "actiona in instanta pentru despagubiri morale". Prin comportamentul lor, desi imoral, nu v-au creat nici un prejudiciu direct dvs. Cota ce li se cuvine din mostenirea ramasa nu este conditionata, din pacate, de ingrijirea/intretinerea celui decedat. Astfel, nepotii celui decedat vin la succesiune si culeg cota cuvenita tatalui lor predecedat, indiferent de grija nemanifestata fata de defunct.
Daune morale nu se pot obtine.
In urma unui proces extrem.de complicat pentru tatal dvs. ar putea obtine ceea ce a cheltuit.
Depinde ce se va dovedi si de multe alte lucruri.
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Nu puteti obtine despagubiri.

Cheltuielile de inmormantare pot fi suportati de toti comostenitorii, proportional cotei-parti detinute, din dreptul de proprietate.

Cata vreme cei cu vocatie succesorala accepta succesiunea , in mod expres, prin declaratie notariala, ori in mod tacit, prin acte prin care este lasata sa se intrevada vointa de a succede, acestia nu pot fi inlaturati de la mostenire.

Daca ar fi fost perfectat un contract de intretinere, dumneavoastra ati fi putut deveni propietarul imobilului.

O zi frumoasa,

av.Stoica Ioana.


Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Succesiune Alina50 Alina50 Buna seara, Am o nelamurire,Tatal meu a decedat in noiembrie,(avand doi copii si sotie) el avand o Sora dar si un frate vitreg de pe Tata,fratele vitreg si ... (vezi toată discuția)
Succesiune baloghjoe baloghjoe Buna Ziua Am si eu o intrebare legata de succesiune. Bunicul meu a decedat mai de mult (sincer nu mai stiu cand deoarece nu l-am cunoscut dar de vreo 5-6 ani ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune nicoflax nicoflax Buna ziua, Am urmatoarea problema. Maine sunt chemat la dezbaterea succesiunii bunicului din partea tatalui. Situatia e in felul urmator:Mama s-a despartit ... (vezi toată discuția)