avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura fara serie si numar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura fara serie si numar

Buna ziua. Am si eu o intrebare, daca ma poate ajuta cineva: o firma elibereaza 3 facturi cu chitantele aferente catre o persoana fizica, insa nici pe facturi nici pe chitante nu este mentionata vreo serie sau numar. Am citit in Codul fiscal ca aceste elemente sunt obligatorii pe factura, insa nu am gasit nicaieri ce se intampla daca nu le treci, adica daca reprezinta vreo contraventie sau infractiune. E vorba de servicii prestate de o firma in beneficiul unei persoane fizice, mai exact instalatii sanitare. Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 18:56, 27 Mai 2020
Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile precizeaza ca factura si chitanta sunt documentele justificative:

2. Documentele justificative trebuie să cuprindă următoarele elemente principale:

- denumirea documentului;
- denumirea/numele și prenumele și, după caz, sediul persoanei juridice/adresa persoanei fizice care întocmește documentul;
- numărul documentului și data întocmirii acestuia;
- menționarea părților care participă la efectuarea operațiunii economico-financiare (când este cazul);
- conținutul operațiunii economico-financiare și, atunci când este necesar, temeiul legal al efectuării acesteia;
- datele cantitative și valorice aferente operațiunii economico-financiare efectuate, după caz;
- numele și prenumele, precum și semnăturile persoanelor care răspund de efectuarea operațiunii economico-financiare.

24. Entitățile vor asigura un regim intern de numerotare a documentelor financiar-contabile, astfel:

- persoanele care răspund de organizarea și conducerea contabilității vor desemna, prin decizie internă scrisă, o persoană sau mai multe, după caz, care să aibă atribuții privind alocarea și gestionarea numerelor aferente;
- fiecare document va avea un număr de ordine sau o serie, după caz, număr sau serie ce trebuie să fie secvențial(ă), stabilit(ă) de entitate. În alocarea numerelor se va ține cont de structura organizatorică, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale etc.;
- entitățile vor emite proceduri proprii de stabilire și/sau alocare de numere ori serii, după caz, prin care se va menționa, pentru fiecare exercițiu financiar, care este numărul sau seria de la care se emite primul document.

25. Factura este document justificativ care stă la baza înregistrării în contabilitate a operațiunilor economice.


Iar in Legea 82/1991 se precizeaza ca:

Art. 41. -

Constituie contravenție următoarele fapte:

2. nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Finanțelor Publice, respectiv de instituțiile cu atribuții de reglementare în domeniul contabilității prevăzute la art. 4 alin. (3), cu privire la:
c) întocmirea și utilizarea documentelor justificative și contabile pentru toate operațiunile efectuate, înregistrarea în contabilitate a acestora în perioada la care se referă, păstrarea și arhivarea acestora, precum și reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;

Art. 42. -

(1) Contravențiile prevăzute la art. 41 se sancționează cu amendă, după cum urmează:
- cele prevăzute la pct. 2 lit. a), b) și c), cu amendă de la 300 lei la 4.000 lei;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O factura trebuie sa aiba neaparat si serie ? Caddy23 Caddy23 In categoria de profesii liberale, facturiile emitente trebuie sa aiba si serie, sau e suficient daca au numar. Daca pana acum am folosit si serie, pot sa ... (vezi toată discuția)
Factura prestari servicii emisa in 6 iunie pentru luna mai iirina_19 iirina_19 Factura de prestari servicii website (avand la baza un contract) este emisa cu data de 06 iunie si este aferenta lunii mai. Pentru a respecta prevederile Legii ... (vezi toată discuția)
Semnarea si stampilarea facturilor alina240 alina240 Stiu ca nu mai este obligatorie semnarea si stampilarea facturilor de catre emitent dar de catre client e obligatorie semnarea de primire? Va multumesc (vezi toată discuția)