avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj in urma divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj in urma divortului

Sunt divortat din anul 2001.Conform hotaririi judecatoresti definitive si irevocabile urma sa efectuam partajarea bunurilor pe cale amiabila,aceeasta nerealizinduse nici pina in prezent.Cum pot beneficia de dreptul meu,fara cheltuieli mari?Mentionez ca partajarea amiabila nu se poate face-nu mai exista intelegere din partea fostei mele sotii.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:14, 15 Decembrie 2009
Daca nu exista buna invoiala , numai intanta de judecata poate transa acest diferend.
Aceasta varianta e una avantajoasa , in sensul ca , daca ati efectuat o contributie materiala mai mare, cu sume de bani , ati efectuat imbunatatiri , ati realizat venituri salariale mai mare decat ale fostei sotii ,puteti rasturna prezumtia de contributie egala la comunitatea matrimoniala de bunuri ,intrucat nu e una irefragrabila.

Imparteala se poate realiza prin atribuire , despagubindu-va sotia printr-o sulta , care nu comporta efectul declarativ al partajului .

Prin imparteala in natura , daca e comod partajabil in aceasta modalitate , si , finalmente , prin instrainare.(si aceasta , realizata prin buna invoiala , sau prin licitatie publica.)
actiunea privind partajul este una imprescriptibila. taxa de timbru pt un astfel de proces este de 3% din valoarea masei partajabile. aceasta taxa o plateste reclamantul .
reclamantul este obligat sa indice toate bunurile comune a caror impartire o cere, de asemenea trebuie sa arate si intinderea contributiei fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune.
daca printre bunurile comune se afla un imobil , instanta competenta pt. a solutiona actiunea de partaj este cea a locului unde se afla imobilul .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! care e procedura de partaj dupa divort? ( casa, masina) ... Daniela Olteanu Daniela Olteanu Buna ziua! Care e procedura de partaj dupa divort? ( casa, masina) E adevarat ca bunurile se impart in egala masura, nu si daca unul din soti face dovada ca a ... (vezi toată discuția)
Mostenire valyg valyg La o casa mostenita in timpul casatoriei,in cazul unui divort,sotia ce drepturi are? (vezi toată discuția)
Partaj oana99 oana99 buna seara spuneti mi si mie va rog frumos la un partaj ce criterii se iau in vedere??? cum se face imparteala?? 50 la suta pt mine si 50 la suta pt fostul sau ... (vezi toată discuția)