avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... penalitati/daune lipsa folosinta autoturism
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

penalitati/daune lipsa folosinta autoturism

In urma cu 2 ani, circuland pe un drum prioritar am fost lovit de cineva care nu a respectat indicatorul "cedeaza trecerea". Am fost la Politie si s-a incheiat un proces-verbal prin care vinovatul a fost sanctionat cu amenda si retinerea permisului pentru 3 luni. Eu, cu copia pv dovada de reparatie si copie asigurare RCA a vinovatului, m-am deplasat la un service auto pentru constatare si intocmire dosar de dauna. S-a intocmit dosarul si masina a intrat in reparatie. Dupa 2 zile asiguratorul a sistat reparatia pe motivul ca procesul-verbal de contraventie a fost contestat in instanta. Eu am ramas cu masina nereparata si nu pot circula. Asiguratorul a refuzat si refuza sa imi repare masina sau sa ma despagubeasca, pana la finalizarea procesului. Procesul pe fond a durat 2 ani, instanta gasindu-l pe el vinovat la fel ca politia. Acum urmeaza recursul care va dura cine stie cat timp.... Pentru toata aceasta perioada de la data accidentului si pana in prezent si pe viitor cat va dura recursul, eu nu imi pot folosi bunul propriu.
Unde si cum pot solicita penalitati sau daune pentru aceasta perioada de timp, avand in vedere ca eu nu am avut nici o vina in producerea accidentului si societatea de asigurari refuza orice dialog.
Cel mai recent răspuns: mihai d. , utilizator 11:07, 28 Mai 2020
Art. 11: Riscurile acoperite din Legea nr 132/2017
(1) Asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile dovedite suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat.
(2) Fără a se depăşi limitele de răspundere prevăzute în contractul RCA, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (4) şi (5) şi în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a contractului RCA, asigurătorul RCA acordă despăgubiri în bani pentru:
( ... )
b) prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere şi înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparaţii, dovedite cu acte sau expertiză;
( ... )
d) prejudicii reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opţiunii persoanei prejudiciate;)

ing. Ioan Ciobanu
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2020
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
De acord, dar asta numai in cazul cand masina se afla in reparatie.
In cazul meu, asiguratorul refuza reparatia pana la definitivarea procesului civil iar vinovatul este interesat de lungirea acestuia, pentru ca este in interesul sau (isi pastreaza permisul).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand nu este valabila o polita rca? inalucan inalucan In urma cu trei ani a avut loc un accident. Cel care a fost gasit vinovat avea alcoolemie 0,7%. La politie i s-a cerut polita RCA (fiind vinovat). Aceasta ... (vezi toată discuția)
Cât este amenda pt alcoolemie 0.83 in aer pur expirat, cu accident? Mari96 Mari96 O persoana cu alcoolemia 0.83 a făcut accident ( a lovit o alta masina datorită nepastrarii distanței, în mașină lovită se afla un copil. La fața ... (vezi toată discuția)
Informații despăgubiri după accident Lili34 Lili34 Se poate da in judecata pe cineva care mi a lovit masina parcata regulamentar pt. perioada in care eu am rămas fără masina? (vezi toată discuția)