avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Dat afara din magazin
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Dat afara din magazin

Buna ziua.

Am fost de curand intr-un magazin de articole de bicicleta cu copilul sa ii cumpar o casca de bicicleta, pantaloni si cateva tricouri care le vazusem pe site.
Pentru ca marimile sunt relative la croiala prefer sa merg la fata locului sa vad cum ii vin.
Zis si facut.

Sunt aproximativ 200 KM cu masina de acasa pana la magazin.
Platit parcare 10 lei/ora sa nu lasam masina in mijlocul drumului etc.
Am intrat in magazin, am cerut detalii.
Un angajat a venit si ne-a dat ce doream sa vedem.

Alt angajat care mergea in magazin dupa piese s-a aratat deranjat de faptul ca la copil masca de protectie ii aluneca sub nas din cand in cand (am vazut si pe premierul Orban ca ii cadea cand vorbea in Parlament de pe nas si si-o ridica) iar copilul si-o punea la loc.
Nu era aproape de individ cel mic nu discuta cu el etc. Era la aproximatriv 3 metri de individ.
I-a spus la cel mic sa isi traga masca pana pe sub ochi cea ce a si facut.
Din cauza marimii masca cadea sub nas, dar ramanea peste gura.

Vazand ca este foarte arogant omul i-am spus colegului sa imi spuna ce functie are domnul si sa ii spuna ca daca mai se comporta asa zeflemitor, se uita de sus si este arogant o sa ii fac o reclamatie ca nu este de la DSP, poate sa explice si frumos.
Probabil ca acel coleg i-a soptit la cel recalcitrant caci acela a spus fara sa stea pe ganduri la cel mic:
"Iesi afara, ti-am spus de trei ori. M-am saturat de voi." A aratat cu mana amenintativ spre usa de la intrare in semn sa plece.
Asta in semn ca s-ar putea infecta daca noi am avea ceva dar noi aveam masti pe fata si in caz ca la cel mic cadea masca sub nas el se putea infecta nu infecta el pe cineva asta fiind valabil doar daca nu avea masca pe gura.

Am rams interzis. Ati fost vreodata in asemenea situatie? Ti se urca sangele in cap.
Nu a facut nimic copilul si daca era ceva trebuia sa vorbeasca cu mine, copilul finnd minor.
In mod straniu angajatul care statea de vorba cu mine a inceput sa fie respingator si sa imi spuna sa "pastrez distanta" desi erau ~2 metri intre noi.
Cel mic a plecat afara plangand si acolo a fost admolestat de o alta femeie care l-a luat la ture ca sta pe scara si ea vrea sa dea cu mopul pe scara acum.

Mie mi se pare absolul revoltator un asemene incident si care a traumatizat copilul.
Evident ca am "multumit" (am avut aceasta putere) si am plecat imediat de acolo.
Insa lucrurile nu vreau sa le las asa caci nu este normal si poate pe viitor altii vor fi abuzati si discriminati.

Mie mi s-a parut un tupeu care pana acum nu l-am intalnit nicaieri.

Ma intereseaza ce baza legala ar avea un angajat sa procedeze in asemenea mod sau ce ii da dreptul sa te ia de mana ca vrea el si sa te dea afara din magazin (mai ales pe un copil de 10 ani care este culmea si insotit de parinte)?
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 17:39, 18 Iulie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
andreiv3103 a scris:
Aș fi foarte curios să văd exact un articol, o lege care spune asta. Eu am căutat dar nu am găsit ceva specific la noi.

Avem și noi.

În primul rând ar fi acest articol din ordonanța 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă:
ART. 56
Se interzice a se refuza consumatorului fără un motiv justificat, conform prevederilor legale în vigoare, vânzarea unui produs sau prestarea unui serviciu.

Apoi ar mai fi
Ordonanța 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare:
(2) Principiul egalității între cetățeni, al excluderii privilegiilor și discriminării sunt garantate în special în exercitarea următoarelor drepturi:
(...)
f) dreptul de acces la toate locurile și serviciile destinate folosinței publice.
(...)
(4) Orice persoană fizică sau juridică are obligația să respecte principiile enunțate la alin. (2).

Sigur, nu se poate spune că a fost discriminare în acest caz și or fi prevederi legale mai specifice, dar ar trebui o căutare ma aprofundată și asta cere timp pe care acum nu prea îl am :) Ideea e că toți cetățenii au acces liber în magazine, faptul că terenul&clădirea sunt proprietate privată nu are importanță în acest caz. Nu sunt pentru folosință privată ca să fie inviolabile.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Abuzul verbal asupra unui copil, consider că este o discriminare, deoarece acesta fiind minor nu se poate apăra singur, mai ales că are deficiențe vizibile (probabil). Handicapuul nu este un privilegiu ci un dezavantaj în relațiile cu ceilalți, care necesită ocrotirea persoanei în cauză și nu un motiv de a eluda persoana de la principiul egalității de drepturi între cetățeni.

Părintele și copilul aveau un drept constituțional de a fi tratați corect și civilizat într-un spațiu destinat publicului. Mă îndoiesc că ar mai fi fost tratată la fel o persoană mai impunătoare fizic și verbal, neînsoțită de un copil în dificultate și comițănd infracțiunea de a purta masca dedesuptul nasului. Aici a funcționat mai degrabă un abuz de putere a celui ce se consideră mai puternic și deasupra judecății și a legilor morale și de bun simț.
Starea generată de pandemie a produs mici "monștrii" care au găsit o modalitate de a-și trăi fanteziile dominatoare de privilegiați. Trebuie să înțelegem că asta este situația în societate la ora actuală, să nu o acceptăm așa cum este și să acționăm pentru a remedia devierile apărute.

În afară de acest lucru, trebuie să luăm în calcul și situația generală din sistemul nostru economic: lucrătorul respectiv își justifică atitudinea, pentru propria conștiință și pentru alții, faptul că nu este plătit destul de către patron pentru serviciile prestate, iar patronul pentru că nu-l plătește destul, îl lasă să facă ce vrea. În paranteză fiind spus, astăzi clientul trebuie să fie răbdător și chiar umil în relațiile cu instituțiile private sau publice - fapt ce nu trebuie să fie tolerat având în vedere că el este beneficiarul unor servicii plătite, care trebuie să respecte normele de calitate, cantitate și cele de respect față de client.
Cu astfel de concepții actuale vom fi mereu cauză și efect pentru tot ceea ce se întâmplă în societate. Soluția ar fi ca lucrătorul să nu accepte un job dacă nu este mulțumit de salariu și condițiile oferite, iar patronul să nu accepte deviațiile de comportament ale salariaților. Așadar, cauza acestei dispute poate fi privită și din acest punct de vedere, chiar dacă ea nu este evidentă la o primă vedere.

Discuția trebuia purtată numai cu părintele. Iar părintele trebuia să îndrepte situația (masca) și să revină în magazin atunci când cauza disputei a dispărut.

Acum, faptul fiind consumat, trebuie luate în considerare urmările asupra copilului și modalitatea părintelui de a-și apăra drepturile și pe cele ale copilului.

Precum a remarcat cineva mai sus, situația comportă ample discuții: sociologice, filozofice, economice și de etică și morală.
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2020
im82, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


andreiv3103 a scris:

Foarte urât comportamentul angajatului. Sigur, puteți să îi faceți o plângere la proprietarul magazinului, dar din păcate legea care îi dă voie să vă dea afară din magazin pe orice temei vrea el este în constituție: proprietate privată.
Magazinul este al proprietarului, care a delegat angajații să îl gestioneze. Ca atare, tehnic și teoretic, un angajat (sau proprietarul) vă poate da afară din orice magazin pe orice motiv.
Sigur, vă pierde ca și client și își face o reclamă absolut oribilă, dar temeiul legal este chiar dreptul la proprietate privată prevăzut în legea fundamentală.
Nu e chiar așa. Un spațiu comercial delimitat de un acoperiș și de cel puțin 2 pereți destinat publicului larg este considerat spațiu public închis, indiferent de forma sa de proprietate.
Dacă patronii magazinului ar invoca, în această speță, faptul că spațiul e privat și pot selecta clienții pe această bază, atunci înseamnă că cei care intră în acel spațiu nu au obligația de a purta măști, întrucât, conform ordinului comun referitor la măsurile din perioada stării de alertă, obligativitatea purtării măștii este legiferată doar în spații publice închise, nu și în spațiile private închise.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Dati-mi un text de lege la ce spuneti in care sa se sustina cele afirmate.
2. Ati retinut gresit. Se purta masca (mai putin de catre unul din angajati).
3. Nu vreau sa permit asmenea comportamente indiferent de situatie. Se poate rasfrange pe viitor si asupra altor persoane.

P.S.
Daca vor sa isi selecteze clientii trebuie sa afiseze la intrare conditiile. Nu era scris nimic.

florinm. a scris:



andreiv3103 a scris:

Nu e chiar așa. Un spațiu comercial delimitat de un acoperiș și de cel puțin 2 pereți destinat publicului larg este considerat spațiu public închis, indiferent de forma sa de proprietate.


Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2020
giv, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Concluzie:
M-am adresat angajatorului si i-am pus in vedere situatia.
Tipul a recunoscut faptul ca angajatii nu poarta masca desi ar trebui si vis-a-vis de incident si-a turnat cenusa in cap si m-a rugat sa il iert pe angajat ca este paranoic pentru ca traieste cu impresia ca oricine vine sa ii dea boala. Si-a cerut scuze in mai multe moduri si m-a asigurat ca o sa ia masuri.
Mi-a dat asigurari scrise ca nu se va va intampla un astfel de incident.
I-am pus in vedere ca sunt autoritati anti discriminare care pot intra in rol in caz contrar si am decis de comun acord sa inghetam problema cu conditia sa nu se repete.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O clinica medicala privata poate impune purtatul mastii medicale ... leonstanescu leonstanescu O clinica medicala privata poate impune purtatul mastii medicale in incinta clinicii?(masura luata in afara starii de urgenta, acum cateva zile) Daca o ... (vezi toată discuția)
Purtarea mastii in birou/depozit, fara contact cu clienti/publicul. valimerdeneaua valimerdeneaua Buna ziua, lucrez la un magazin online, unde persoanele neautorizate le este interzis accesul in birou / depozit, nu suntem magazin fizic si nu avem clienti ... (vezi toată discuția)
Exceptii de la purtarea mastii in spatii inchise alina_25 alina_25 Daca am adeverinta medicala care dovedeste ca sufar de o afectiune medicala care nu imi permite folosirea mastii in spatii inchise pot intra in acele ... (vezi toată discuția)