avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in care sotia pretinde ca totul este al ei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in care sotia pretinde ca totul este al ei

Buna ziua,

Ma aflu in urmatoarea situatie: doresc sa divortez, iar sotia (care are probleme de sanatate mintala) sustine ca toate bunurile din timpul casniciei sunt ale ei. Este chiar convinsa de acest lucru si declara ca ma va da in judecata si va chema organele de politie daca incerc sa iau orice.

Eu ma voi muta din apartament in urmatoarele zile si voi intenta actiunea de divort oficial, dar cu toate ca as da totul numai sa scap, stiu ca ar fi de preferat sa ma lupt pentru partea mea de bunuri materiale.

In conditiile in care eu ma voi muta, ce pot face astfel incat sa nu instraineze respectivele bunuri pana la pronuntarea oficiala a divortului si posibiliatea inceperii actunii de partaj?

De-asemeni mentionez ca sotia datorita problemelor psihiatric a mers deja la circa locala de politie cu o declaratie conform careia eu as fi incercat sa o imping de pe o stanca acum multi ani - lucru ce nu s-a intamplat, ea a cazut deoarece a stat pe marginea malului din proprie vointa dar nu am martori - ea face aceste declaratii numai pentru a incerca sa imi faca cat mai mult rau inainte de divort.....

In aceeasi ordine de idei ea a refuzat si refuza sa consulte un doctor, sustinand ca eu am probleme psihiatrice nu ea. Am fost dispus sa mergem amandoi la consultatie si nici atunci nu a dorit.

In aceste conditii, ce pot face? Pe de o parte as renunta la tot numai sa plec cat mai repede de langa ea deoarece o cred in stare sa face declaratii de genul celei de mai sus numai ptr a-mi face rau....pe de alta parte...m-as lupta ptr partea me de bunuri.

Va multumesc anticipat pentru orice ajutor!
Trebuie deschis proces.
Nu exista alta cale.
Este simplu ce aveti de facut.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Povestea ta mi-a creat un sentiment de adanca compasiune pentru ca am trait ceva similar cu prima sotie. Si pe mine m-a reclamat la politie pentru ceva ce nici prin cap nu mi-a trecut. Eram in alta tara emigrat atunci... m-au interogat aia 24 de ore cu tortura ca pe hotii de cai si nu i-a pasat. Pe mama a batut-o si a amenintat-o cu cutitul ca sa faca infarct... M-a amenintat ca plateste tigani sa ma bata sau imi toarna ulei incins pe cap cand dorm etc. Avea si obiceiul sa sparga lucruri prin casa cand avea nervi. Mi-a furat toti banii din cont si a disparut. Apoi a revenit cu santaje. Poveste veche de 20 de ani.
Sfatul meu este sa te gandesti cat de nebuna este nevasta ta. Cat de departe ar merge ca sa iti faca rau. Cat este de agresiva sau cat de jos s-ar putea sa coboare ca fiinta umana pentru a-ti face rau. In functie de asta sa decizi daca merita sau nu sa te lupti cu ea pentru acele obiecte din casa. Stiu... ai si tu dreptul la ele... poate chiar mai mult decat ea, daca tu ai castigat mai multi bani in timpul casniciei si legea spune sa le imparti la jumate.... este chiar nedrept, dar poti sa mori cu dreptatea de partea ta. Sa te pomenesti cu o caramida in cap sau cu geamurile sparte daca stie unde stai. Poti sa mergi apoi pe drumul de a depune reclamatii la politie la randul tau sau sa faci ce am facut eu inainte sa se intample toate amenintarile ei de care stiu ca era capabila.
M-am simtit cel mai bine cand am terminat orice legatura cu fosta si nu a stiut unde sa ma mai gaseasca. Mi-am refacut viata si sunt fericit cu alta sotie... De aia spun ca tu cunosti cel mai bine cu cine ai de-a face. Da-i incolo de bani daca in schimb poti sa capeti liniste... parerea mea... sa divortezi cat mai repede si sa uiti de ea, altfel mai pierzi timp prin tribunale. Daca vei castiga in instanta, o sa o faci si mai inversunata impotriva ta pentru ca va trebui sa plateasca si cheltuielile tale de judecata. Vrei dreptate sau vrei liniste?
In locul tau chiar i-as propune sa semneze foile de divort si tu renunti la orice pretentii la bunuri. Daca accepta ai scapat de alte dureri de cap prin tribunal.
Lupta pentru dreptate numai daca te judeci cu un om normal la cap. E doar o parere... evident fara valoare juridica...
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2020
ursulici, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De regula bunurile comune de mare valoare sint locuinta si autoturismul.pentru acelea exista acte din care trebuie sa aveti o copie.Daca sint si alte bunuri mobile cautati doi martori , chiar dintre vecini si faceti un inventar al bunurilor mobile comune de mare valoare.Asta pentru a avea o dovada in caz de instrainare.Si cit mai repede introduceti actele de divort.De știut este și faptul că cei doi soți care s-au căsătorit sub regimul comunității legale pot opta inclusiv în timpul căsniciei pentru modificarea regimului matrimonial, putând să opteze pentru regimul separației de bunuri sau regimul comunității convenționale (au libertatea ce bunuri să fie comune și care nu, indiferent de momentul de achiziție, înainte sau după căsătorie).
De asemenea, inclusiv partajul poate fi făcut în timpul căsătoriei, fără a trebui schimbat regimul matrimonial.
Partajul poate avea loc atunci când soții hotărăsc, nu este obligatoriu să se desfășoare exact la momentul divorțului. Poate avea loc atât în timpul căsătoriei, cât și la o perioadă de timp după acțiunea de divorț.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Procedati la inventarierea bunurilor.

Pastrati chitantele, facturile detinute.

Bunurile dobandite de la data incheierii casatoriei, sunt, in genere, comune, proprietate devalmasa .(avem in vedere comunitatea legala de bunuri ).

Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre cei doi codevalmasi nu are individualizata o cota-parte din dreptul de proprietate, aceasta urmand a fi determinata prin partajare.

Actiunea de partaj poate fi realizata oricand.

Faci o inventariere legală, prin executor judecătoresc, ceri la instanță ordonanță președențială, fără citarea părților, prin avocat evident. Iar pv de inventar întocmit de executorul judecătoresc e tot ce ai nevoie pentru a conserva bunurile, sau eventual alte valori. succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.am ajuns cu sotul meu la un consens.dorim sa facem ... dora881988 dora881988 Buna ziua.Am ajuns cu sotul meu la un consens.Dorim sa facem separare de bunuri ,fara sa divortam,el cedandu mi partea lui din proprietate…Se poate realiza ... (vezi toată discuția)
Impartire bunuri in caz de divort Corina C. Corina C. Doresc sa stiu daca se poate ca unul dintre soti sa dea o declaratie la notar cum ca in caz de divort renunta la impartirea bunurilor din timpul casniciei, cum ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. as dori sa ma ajutati cu un raspuns. nu sunt inca ... ildifree67 ildifree67 Buna ziua. As dori sa ma ajutati cu un raspuns. Nu sunt inca divortat si vreau sa imi vand masina si sa cumpar in rate alta. Mentionez ca masina este pe numele ... (vezi toată discuția)