avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... este obligatoriu RCA la o masina defecta la care ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

este obligatoriu RCA la o masina defecta la care proprietarul nu are bani sa o repare?

Buna ziua , Am o masina defecta si nu am bani sa o repar , defectul este la motor si costa foarte mult iar eu din pensia mea deabea ma pot intretine si nici nu am unde sa mai merg ca nu mai am neamuri si masina sta de un an nefolosita. Intrebarea este daca sunt obligat sa platesc RCA pentru o masina care nu o folosesc ? Va multumesc din suflet pentru amabilitater de a-mi raspunde.

-editare date personale-
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 21:01, 7 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu sunteti obligat sa incheiati polita RCA pentru perioada in care nu circula,
Ai o mașină înmatriculată pe care nu o conduci și o ții parcată în curte? Chiar și asa, trebuie să ai încheiată o asigurare de răspundere civilă (supranumită polița RCA). În caz contrar, riști o amendă de la 1.000 la 2.000 de lei și pierderea certificatului de înmatriculare al mașinii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista inca o dispozitie legala expresa in legislatia nationala.Si daca o aveti in curte sau in garaj , nu va poate face nimeni nimic inca.Exista in schimb o decizie CJUE , pe plan european care arata ca e obligatorie asigurarea RCA pentru toti propietarii de masini ( lobby-ul marilor asiguratori fiind foarte puternic ).Legislatia nationala trebuie sa integreze actele normative UE.Daca e pe domeniul public puteti avea insa probleme cu politia locala.In acest caz ramine posibilitatea de-a o radia din circulatie.Acum vor insa , sa promoveze o lege prin parlament pentru a ridica masinile radiate de pe domeniul public care stau de mai mult de 6 luni si n-au RCA platit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2020
Florin Cornea , Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti obligatia sa detineti RCA in situatia in care intelegeti sa va deplasati cu vehiculul pe drumurile publice
Greşit! Doar un autoturism alfat în trafic şi depistat de organele de control ca find fără RCA devine subiect de contraventie. Atâta timp cât cu acesta nu se circulă NIMENI NU ARE CUM A AMENDA ori a ridica Ceritificatul de Înmatrciulare al autovehiculului în lipsa factorului uman- conducătorul auto.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2020
Mircea SCALAT, Contabil

Alte discuții în legătură

Este pasibil de amendă pentru lipsa rca proprietarul unei mașini parcate pe spațiul public? mic57 mic57 Legea 132/2017 prevede la art.3 obligatia proprietarului de a incheia asigurare RCA. Daca un autovehicul nu are RCA si nu este surprins in trafic ci se afla ... (vezi toată discuția)
Cum vi se pare decizia cjue de obligativitate a deținerii rca, chiar dacă vehiculul nu este folosit și este parcat pe o proprietate privată? latka latka Cum vi se pare decizia CJUE de obligativitate a detinerii RCA, chiar daca vehicolul nu este folosit si este parcat pe o proprietate privata ?Cred ca aproape ... (vezi toată discuția)
Rca pentru o masina defecta? Irina S. Irina S. Am un autoturism care s-a defectat. Intre timp a expirat si polita RCA. Mai dureaza pana o repar deoarece nu am gasit piesele necesare. Trebuie sa-i fac RCA ... (vezi toată discuția)