avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... diferenta intre plangere si plangere prealabila ca mod ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

diferenta intre plangere si plangere prealabila ca mod de sesizare a organelor judiciare

care este diferenta intre plangere si plangere prealabila?
Cel mai recent răspuns: George , Avocat 14:21, 5 Iulie 2006
Buna! Este destul de simpla diferenta.
plangerea prealabila este si mod de sesizare al organelor de urmarire penala dar si conditie de punere in miscare a actiunii penale
plangerea este numai mod general de sesizare.
plangerea prealabila se face numai de persoana vatamata
plangerea poate fi facuta si de alte persoane pentru persoana vatamata
sper ca ai inteles:)
pai si practic, mie cand un vecin ( sa zicem) imi fura ceva din casa, ce fac plangere sau plangere prealabila?
practic tu trebuie sa faci o plangere. Actul prin care o persoana sesizeaza comiterea unei fapte penale indreptata impotriva sa sau a bunurilor sale se numeste plangere.
Distinctia intre notiunile de plangere si plangere prealabila este urmatoarea: de regula actiunea penala se pune in miscare din oficiu, atunci cand autoritatile iau cunostiinta de savarsirea unei fapte penale. Asadar, de cele mai multe ori nu este nevoie de o plangere a persoanei vatamate (respectiv "victima"), autoritatile putand afla de fapte printr-un denunt, printr-un flagrant, etc.
Sunt insa anumite infractiuni de insemnatate mai mica (precum vatamarea corporala, furtul intre soti, rude sau persoane care domiciliaza impreuna, abuzul de incredere, etc) unde declansarea actiunii penale este conditionata de existenta unei plangeri ale persoanei vatamate. Aceasta poarta denumirea de "prealabila" prin raportare directa la actiunea penala. Este o plangere in urma careia se pot incepe actiunile de cercetare ale faptei si eventual de sanctionare, o conditie fara de care acestea nu pot demara.
Revenind la a doua intrebare, atunci cand o persoana face o plangere nu o va intitula "prealabila" ci doar "Plangere".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine poate sa imi explica 2) ? nu este o contradictie ca se poate ... Alexa_654 Alexa_654 Cine poate sa imi explica 2) ? Nu este o contradictie ca se poate si sesizare din oficiu? 1) Organul de urmărire penală este sesizat prin plângere sau ... (vezi toată discuția)
Daca sunt citat in calitate de martor intr-un dosar in care sunt acuzat nedrept, ma pot constitui parte vatamata si parte civila in acelasi dosar? eusaisapte eusaisapte daca sunt citat in calitate de martor intr-un dosar in care sunt acuzat nedrept, ma pot constitui parte vatamata si parte civila? din moment ce fapta nu ... (vezi toată discuția)
Amenintare Sandy11 Sandy11 Buna ziua am colaborat cu politia si cu ajutorul meu au inchis 2 traficati de droguri care dupa o luna au iesit. Am primit amenintari de la prietenii acestora ... (vezi toată discuția)