avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nelamuri sentinta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Nelamuri sentinta

In ian 2019 am depus actele pt divort. In iulie 2019 s_a dat o sentinta in care scrie: "Exexutorie de drept de la pronuntare, cu privire la capetele de cerere privind exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea locuintei minorului si plata obligatiei de intretinere."
Fostul sot a facut apel la aceasta sentinta, doreste plata in natura a pensiei alimentare. Urmatorul termen este in luna August.
In conditiile in care, eu am respectat sentinta in ceea ce priveste programul de vizita(si cu mult peste), iar tatal, din valoarea stabilita de instanta ca si pensie alimentara, a achitat cand si cand aproape jumatate din suma, ce "valoare" are aceasta sentinta? Ce trebuie sa fac eu pt a beneficia copilul de toata suma? Asa cum tatal beneficiaza de tot programul (+).
Multumesc!
Este greu de spus ce demersuri va face executorul pana in luna august,Daca o sa primească încuviințarea executării silite din partea instanței și o sa identifice veniturile salariale ale editorului pt oprire.Oricum nu mai așteptați urmați sfaturile anterioare.Succes.
Multumesc! Am luat deja legatura cu un executor!
Buna ziua ,

Daca executarea silita nu poate fi realizata, depuneti o plangere prealabila, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie, conform art. 378 din Codul penal.

CAPITOLUL II
Infracţiuni contra familiei

Art. 378

Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.

(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Adina popa Adina popa Fostul meu sot a primit hotararea judecatoreasca pentru a plati pensia alimentara copilor de cand am inaintat divortul dar nu vrea sa plateasca ce pot face (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita!!! cosminache123 cosminache123 Buna seara, Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a recupera pensia alimentara a copilului, care nu a fost platita de 1 an si 9 luni. Astept ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentară neplătită Tofan Mirela Tofan Mirela Am divorat acum 9 luni iar fostul se sustrage de la plata pensiei pt fata ce pot face eu avand dom in alt jud (vezi toată discuția)