avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Obligație plată echipament de munca la demisie
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Obligație plată echipament de munca la demisie

Bună ziua,
Ma aflu într-o situație neplăcută în sensul că dintr-un motiv întemeiat am fost nevoit să îmi depun demisia.
Functia mea era de controlor poarta. Unul dintre angajați a venit și a însoțit o persoană din afara companiei pentru diverse acțiuni în interiorul firmei iar obligația era sa poarte un halat (acest lucru trebuia făcut de către persoana la care a venit).
Șeful firmei a văzut acest lucru și a venit la mine și mi-a adresat tot felul de vorbe nelalocul lor. Am încercat sa explic situația însă nu se oprea din a ma jigni în gura mare și de fată cu mai multa lume. De altfel, este recunoscut în cadrul companiei pentru astfel de comportament.
Văzând ca nu am cu cine vorbi, mi-am depus demisia.
La angajare, am fost obligat să-mi achiziționez două costume pe care să le port la muncă, plată acestora fiindu-mi decontat de către firma. Menționez că după ce am cumpărat costumele, am semnat pentru primirea acestora.
Acum, la demisie, mă sună de la resurse umane și-mi spune că va trebui să mi se oprească contravaloarea costumelor (undeva la 600 lei}. Eu le-am spus că nu au de ce să-mi oprească acești bani și că le voi returna costumele.
Întrebarea mea este dacă este normal acest lucru, aducând vorba de nu știu ce regulament.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: seby14 , utilizator 22:51, 22 Septembrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Firma doreste ca portarul sa arate bine.


Absolut justificat, dar utilizatorul nu spune că le-ar fi purtat și în afara firmei:
(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.

Cred că răspunsul corect depinde de ce detalii va mai da (dacă o va face) seby14. În orice caz, nu au dreptul să-i pretindă prețul întreg.
Dacă nu sunt de acord cu această normă de a suporta costurile privind costumul, (normă care cel mai probabil nu a fost menționată în contract) sau dacă nu sunt condiții de vestiar și vin sau plec îmbrăcat așa , înseamnă că ar trebui să îmi caut altceva de lucru?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitati angajatorului sa va precizeze in scris, baza legala pentru a suporta contravaloarea costumului.
Daca nu sunt conditii de vestiar, puteti sesiza ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data.
Nu mai postati la discutii vechi pentru a nu obliga pe cei care doresc sa comenteze sa citeasca tot ce s-a scris la discutia initiala. Deschideti discutie noua chiar daca exista elemente comune de discutie.
Multumesc pentru raspunsuri.
Intre timp am fost la ITM pentru a solicita sprijinul. Am fost primit cu multa raceala, ca si cum i-am deranjat.
Mi s-a spus sa fac o cerere si mi-au dat termen 30-45 de zile.
Mentionez ca veneam echipat de acasa cu costumul, nu ma schimbam in vestiar.
Si da, costumul a fost achizitionat din banii proprii la cererea angajatorului, iar dupa ce mi-a fost restituita suma am semnat pentru luarea in primire a acestuia.
Costumul nu poate fi folosit decat probabil intr-un loc de munca asemanator (intre timp m-am angajat in alta parte, nefiindu-mi necesar).
Tot in Fisa de lichidare mi-a fost oprita si suma de 200 de lei, motivand ca reprezinta cheltuiala cu nu stiu ce asigurare medicala.
Referitor la acest aspect, singura legatura ar putea fi faptul ca intr-una din zile a venit o echipa de medici/asistente de la un laborator de optica medicala si au luat "comenzi" pentru ochelari celor care au vrut, in urma unor consultatii "gratuite".
Cu toate acestea, eu nu am beneficiat de niciun consult intrucat nu m-a interesat.
seby14 a scris:

Multumesc pentru raspunsuri.
Mentionez ca veneam echipat de acasa cu costumul, nu ma schimbam in vestiar.
..........
Tot in Fisa de lichidare mi-a fost oprita si suma de 200 de lei, motivand ca reprezinta cheltuiala cu nu stiu ce asigurare medicala.
..........

Menționați târziu asta, era important.
Au dreptul să vă rețină bani, însă nu contravaloarea integrală ci așa cum a spus dl. Popa:
Va raman dvs. costumele, dar trebuie calculata uzura si scazuta din pretul de achizitie. Suma ramasa o veti achita.


În schimb, pentru acei 200 de lei nu au temei legal de reținere.

Alte discuții în legătură

Obligatia de plata echipamentului de lucru cristi s. cristi s. Avem urmatoarea situatie: angajatorul obliga fiecare angajat la angajare sa primeasca echipamente de lucru. Ei spun ca amortizarea acestoraa este intre 1-3 ani ... (vezi toată discuția)
Vestimentatie la locul de munca aura87 aura87 daca angajatorul impune o anumita tinuta vestimentara nu trebuie sa acorde angajatului o anumita suma la un interval de timp pt achizitionarea hainelor, as ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu a contravalorii eip gabibotea gabibotea In cazul in care un slariat vine si solicita anterior expirarii periodei de utilizare a EIP acestuia i se poate retine pe statul de plata in mod legal ... (vezi toată discuția)