avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate pe parti la un loc de casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate pe parti la un loc de casa

Buna ziua,

Daca eu si inca o persoana, dorim sa cumparam un loc de casa, se poate face la notar ca eu sa detin partea din teren unde se construieste casa, iar a doua persoana sa detina partea unde se construieste sa zicem, garajul. Este posibil asa ceva?
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 20:45, 25 Iulie 2020
Eu zic ca se poate, dar sa nu trebuiasca facuta ieșirea din indiviziune, dupa cumparare, sau parcelarea suprafeței.
Discutati cu notarul aceste aspecte.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2020
Ionut.ion, utilizator
Este posibil.
Dar ar fi mult mai simplu pentru dvs să cumpărați de la bun început, separat. Fiecare să achiziționeze terenul care îl interesează.
Dacă veți cumpăra împreună, în indiviziune, întâi va trebui să dezmembrati terenul în două loturi și ulterior să încheiati un act de partaj voluntar, prin care să vă luați fiecare terenul.
In prima varianta, dezmembrarea o va face vanzatorul, iar dvs cumpărați separat fiecare lot.
Notarul va poate face contractul in care cumparati in indiviziune. Puteti sa faceti referire la faptul ca dvs veti detine o anunmita suprafata de teren iar cealalta parte va detine doare tereneul pe care se va construi garajul. Faceti inainte de a semna, o schita cu ce suprafata va cuprinde fiecare lot. Ptr ca desi in indiviziune ,va individualizati loturile.


Alexandrina Mihai a scris:

Notarul va poate face contractul in care cumparati in indiviziune. Puteti sa faceti referire la faptul ca dvs veti detine o anunmita suprafata de teren iar cealalta parte va detine doare tereneul pe care se va construi garajul. Faceti inainte de a semna, o schita cu ce suprafata va cuprinde fiecare lot. Ptr ca desi in indiviziune ,va individualizati loturile.


Păi indiviziunea înseamnă că fiecare coproprietar deține o cota ideală și abstracta din imobil.
Nu ai cum să cumperi in indiviziune și să stabilești și ce ia fiecare. Ca nu mai e indiviziune.
Da. Este posibil. Tot așa cum este posibil ca două persoane să pună banii în comun, să cumpere împreună ... o pizza (de ex.) și apoi să procedeze la împartirea ei în bucăți.

Dar atenție la reglementările de urbanism, atunci când discutați despre un teren.

Fiindcă este ușor de împărțit o pizza în 2 bucăți, ambele comestibile. Dar dacă împărțiți un teren în două loturi, s-ar putea să vă iasă ambele neconstruibile. Adică două ... gunoaie din punct de vedere economic.

Oricum, până la partaj nu se poate ști care este partea fizică a lui X și partea fizică a lui Y.
Cel mai bine ar fi ca, fiecare dintre dvs. să cumpere câte un lot deja dezmembrat de către vânzător. (dar și în acest caz trebuie să verificați dacă se poate construi, că de ... fărâmițat în loturi pe care nu se poate contrui nici câte un coteț de câine, se poate).
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2020
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire si iesire din indiviziune lyly78 lyly78 buna seara ! am mostenit o casa cu teren impreuna cu fratele meu . curtea unde este casa este in indiviziune cu inca 2 proprietari(curte comuna la 3 familii) . ... (vezi toată discuția)
Formalitati legale pentru vanzare teren lonita lonita Buna ziua. Va rog sa ma sfatuiti care sunt formalitatile legale care trebuie sa le intreprind in vederea vanzarii unui teren intravilan pe care sunt ... (vezi toată discuția)
Suntem 4 coproprietari ai unui teren-as putea construi pe partea mea de teren lylutza lylutza Buna ziua.mi-am facut curaj sa cer un sfat ,o solutie .parintii mei au cumparat impreuna cu 3 vecini un teren.in contractul de v-c se specifica ca terenul se ... (vezi toată discuția)