avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Privitor la creditul \"prima casa\"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Privitor la creditul "prima casa"

Buna ziua

Daca o persoana divortata detine cota parte dintr-o locuinta (25%) iar partajul nu este incheiat, poate accesa un credit prin programul "prima casa"?
Cel mai recent răspuns: Registered_user , utilizator 09:19, 1 Iulie 2020
Daca persoana mai gaseste vreo banca care sa acorde credite in cadrul programului Prima Casa, raspunsul este da. Conditia care trebuie indeplinita este ca solicitantul sa nu detina in proprietate exclusiva ori impreuna cu sotul/sotia o locuinta. Deci detinerea unei cote din dreptul de proprietate al unui imobil nu face persoana neeligibila.
Daca persoana mai gaseste vreo banca care sa acorde credite in cadrul programului Prima Casa, raspunsul este da. Conditia care trebuie indeplinita este ca solicitantul sa nu detina in proprietate exclusiva ori impreuna cu sotul/sotia o locuinta. Deci detinerea unei cote din dreptul de proprietate al unui imobil nu face persoana neeligibila.
Multumesc frumos de raspuns!
Programul funcționează și anul acesta, dar i s-a schimbat numele și are condiții mai simplu de îndeplinit.

Dacă își cedează cota la partaj, deci nu vrea să intre în posesia întregii locuințe da, persoana îndeplinește condițiile programului referitoare la alte proprietăți. Deci din acest punct de vedere e eligibilă.

Beneficiarul Programului O familie, o casa 2020 este persoana fizică ce îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 m²;

f) pe durata contractului de credit obținut în cadrul Programului să nu dobândească individual sau împreună cu familia o cotă de peste ½ inclusiv dintr-o altă locuință situată în mediul urban, cu excepția celor dobândite prin moștenire. În cazul în care survine o modificare în acest sens după acordarea creditului în cadrul Programului, în termen de 12 luni de la apariția acestei situații trebuie să decidă asupra deținerii locuinței din Program sau altei locuințe și să notifice această decizie Finanțatorului și Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii sau Fondului Român de Contragarantare, cu prezentarea documentelor care atestă înstrăinarea.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iunie 2020
Emilika40, utilizator
Multumesc frumos de raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii obtinere prima casa 2018 Nik90 Nik90 Buna ziua! As dori sa aplic la cumpararea unei locuinte noi, cu ajutorul programului \"Prima Casa\". Una dintre conditii este sa nu detii un imobil mai mare de ... (vezi toată discuția)
Declaratie credit prima casa Iryna_47462 Iryna_47462 Buna ziua! sunt in curs de derulare a unui credit prima casa si intampin probleme in legatura cu declaratia referitoare la proprietatea cu suprafata mai mica ... (vezi toată discuția)
Eligibilitate prima casa 2016 mbanetti mbanetti In 2014 am contractat impreuna cu sotia un Credit ipotecar Prima Casa VI, eu fiind titularul acestui credit. In 2015 am divortat si acum am dori sa facem ... (vezi toată discuția)