avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... anulare autorizatie constructie - trebuie sa solicit ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

anulare autorizatie constructie - trebuie sa solicit si demolarea imobilului?

Buna ziua,
Am formulat o actiune in anularea autorizatiei de constructie a unui vecin, emisa in mod vadit nelegal (respectivul nu putea obtine niciun fel de AC pe un teren neconstruibil).
Trebuie neaparat sa solicit prin cererea introductiva si obligarea paratului-beneficiar la demolarea imobilului construit in baza autorizatiei ilegale?
Sau se va pronunta instanta din oficiu?
Sau ma va intreba, la primul termen, daca solicit si demolarea?
Sau solicit separat, pe calea actiunii in daune?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 16:29, 26 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instanta de judecata se pronunta strict asupra cererilor formulate de catre petent
Aveti dreptul ca in actiune-pe langa cererea principala anulare autorizatie de constructie sa solicitati prin cerere accesorie si demolarea constructiei ilegal edificata
Daca ati depus deja actiunea,aveti dreptul pana la primul termen sa solicitati completarea actiunii si cu cererea accesorie demolare constructie ilegal edificata
a trecut primul termen, amanandu-se intrucat nimeni nu s-a prezentat.
Acum trebuie sa introduc o actiune separata (la sectia contencios administrativ) si sa solicit conexarea??
Sau introduc ulterior (la sectia civila-obligatie de a face0?
oare nu am calitate procesuala sa formulez o asemenea cerere? Deci o sa trebuiasca sa introduc o actiune ulterioara de obligare a primariei sa ii demoleze pe parati??

Examinând excepţia invocată de către recurenţi, referitoare la lipsa calităţii procesual active în formularea capătului de cerere privind demolarea construcţiei, se reţine că, potrivit art.32 aliniatul 1 din Legea nr.50/1991, invocat de către aceştia, „ În cazul în care persoanele sancţionate contravenţional au oprit executarea lucrărilor, dar nu s-au conformat în termen celor dispuse prin procesul verbal de constatare a contravenţiei, potrivit prevederilor art.28 aliniatul 1, organul care a aplicat sancţiunea va sesiza instanţele judecătoreşti pentru a dispune, după caz, lit.b)” desfiinţarea construcţiilor realizate nelegal”.

În speţă, prin procesul verbal de contravenţie nr.17/20.05.2008, încheiat de P. m. S. M., s-a constatat, cu ocazia controlului efectuat, executarea lucrărilor de construcţie la imobilul din litigiu, cu nerespectarea autorizaţiei de construcţie nr.856/2007, aplicându-se şi o amendă în sumă de 3000 lei şi oprirea lucrărilor de construcţie.

Faţă de prevederile legale mai sus evocate, se apreciază că, cererea de demolare a construcţiei din litigiu a fost formulată de persoane fără legitimitate procesuală activă în cauză, motiv pentru care, urmează să fie admisă această excepţie.

Pentru aceste considerente...a respins capătul de cerere privind restabilirea situaţiei anterioare emiterii actului administrativ atacat, în sensul demolării construcţiei edificate şi a păstrat restul dispoziţiilor sentinţei atacate.
,aveti dreptul pana la primul termen sa solicitati completarea actiunii si cu cererea accesorie demolare constructie ilegal edificata

Pana la urmatorul termen de judecata redactati cerere catre instanta de judecata prin care solicitati comletarea actiunii initiale prin cerere accesorie
Pai o sa se opuna paratii (evident)! si va fi respinsa cererea completatoare ca tardiv formulata...

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o situatie aparte la care nu gasesc un raspuns. ... Ilona Bogdan Ilona Bogdan Buna ziua, Am o situatie aparte la care nu gasesc un raspuns. Am introdus in instanta o cerere cu 2 capete: - primul capat vizeaza desfiintarea unei ... (vezi toată discuția)
Pot sa demolez fara alte repercusini sa eventuale despagubiri catre parati si fara autorizatie de desfiintare ? Acnid_al Acnid_al Mai jos este hotararea judecatoreasca ! Mentionez ca la momentul edificarii dundatiei de catre parati nu aveau autorizatie de constructie. Au construit ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu autorizatie de constructie anulata steffy.1 steffy.1 Am semnat un contract de vanzare cumparare pentru un apartament intr-un bloc nou aflat in litigiu afland de litigiu la notariat cand am fost ptr a semna ... (vezi toată discuția)