avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Constituire - CSSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Constituire - CSSM

Buna ziua,

Unitate cu un numar de aprox. 80 de angajati,

ma puteti sfatui putin cum ar trebui sa arate structura CSSM / toti membrii desemnati trebuie sa aiba cursuri de specialitate (in caz afirmativ, care este cursul necesar) si modul in care se poate/trebuie organizata alegerea si desemnarea membrilor / repr. lucratorilor .

Orice alta informatie/sfat/procedura cu privire la infiintarea comitetului si documentatie necesara, m-ar ajuta destul de mult.

Am parcurs Norma metodologică de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006 din 11.10.2006, insa m-ar ajuta o informatie mai structurata.

Multumesc anticipat,
Numai bine.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2020
AndradaCristu, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:31, 4 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand avem reprezentantii lucratorilor in comitetele de securitate si sanatate in munca. In cazul dumneavoastra acestia trebuie sa fie in numar de minim doi. Reprezentantii lucratorilor in comitetul de securitate si sanatate in munca sunt de fapt reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii. Dupa cum se stie acestia trebuie sa urmeze un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 40 de ore. Dintre toti mebrii, reprezentantii lucratorilor in comitetul de securitate si sanatate in munca sunt singurii care au obligatia de a urma un program de pregatire in domeniul SSM. Reprezentantii lucratorilor sunt alesi de catre si dintre lucratorii din unitate, conform celor stabilite prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare.
Deoarece comitetul de securitate si sanatate in munca este un organ paritar constituit la nivelul angajatorului trebuie ca numarul reprezentantilor lucratorilor sa fie egal cu numarul format din angajator sau reprezentantul sau legal si reprezentantii angajatorului. In cazul nostru vom avea angajatorul (sau reprezentantul sau legal) care va fi presedintele comitetului plus un reprezentant in comitet numit de angajator. Reprezentantul angajatorului nu este obligat sa urmeze un program de pregatire in domeniul SSM.
Tot din CSSM face parte medicul de medicina a muncii.
Lucratorul desemnat sau reprezentantul serviciului intern de prevenire si protectie este secretarul comitetului de securitate si sanatate in munca care nu are drept de vot.
In concluzie comitetul nostrum arata asa:

Presedinte- angajatorul sau reprezentantul sau legal+
un reprezentant al angajatorului in comitet +
doi reprezentanti ai lucratorilor +
medicul de medicina a muncii +
secretarul comitetului de securitate si sanatate in munca.
In total 5 membrii si secretarul
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2020
inspectorSSM, utilizator
Multumesc frumos pentru toate informatiile complexe si foarte bine sintetizate.

Va rog sa ma mai ajutati cu o confirmare:

Daca unitatea are pe langa Administrator si o persoana imputernicita sa il reprezinte drept Reprezentant legal, persoana respectiva este si incadrata cu C.I.M. si are cursul de 80 ore,

Poate fi acesta, reprezentantul legal imputernicit, desemnat drept secretar CSSM - fiind si lucratorul desemnat in cadrul unitatii? Administratorul fiind numit presedinte in cadrul CSSM.

Iar daca unitatea apeleaza la servicii externalizate de SSM si PSI, este responsabilul extern implicat in acest comitet?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2020
AndradaCristu, utilizator
Domnul in cauza trebuie sa fie numit Lucrator desemnat SSM pentru a putea fi numit apoi secretar al CSSM si nu poate fi si secretar si reprezentant al angajatorului, trebuie sa aleaga una...
Serviciul Extern de Prevenire si Protectie-SEPP, colaboreaza cu lucratorul desemnat si CSSM pentru a fi toul in regula din punct de vedere SSM si PSI-SU ( daca presteaza si aceasta activitate)
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2020
Ionut.ion, utilizator
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 64 (1) La intrunirile comitetului de securitate si sanatate in munca vor fi convocati sa participe lucratorii desemnati, reprezentantii serviciului intern de prevenire si protectie si, in cazul in care angajatorul a contractat unul sau mai multe servicii externe de prevenire si protectie, reprezentantii acestora.
(2) La intrunirile comitetului de securitate si sanatate in munca pot participa inspectori de munca.
Nu fac parte din CSSM ca membri cu drept de vot. Dau lamuriri suplimentare legate de materialele puse in discutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sipp in cssm mvasilescu mvasilescu Va rog sa-mi spuneti daca intr-o unitate cu un singur CSSM conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie poate fi inclus printre reprezentantii ... (vezi toată discuția)
Componenta cssm RaduC82 RaduC82 Buna ziua! As dori, daca este posibil o lamurire privind componenta CSSM: paritatea angajat/angajator se refera numai la membrii CSSM sau include si ... (vezi toată discuția)
Cssm ContSters81656 ContSters81656 Componenta CSSM Conform art.58-Hg 1425/2006: (1) Comitetul de securitate şi sănătate în muncă este constituit din următorii membri: a) ... (vezi toată discuția)