avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... fisa postului
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

fisa postului

In luna ianuarie 2010 fisele posturilor vor fi actualizate. Care este timpul legal maxim pe care un functionar il are la dispozitie pentru a contesta fisa postului ? Care este actul normativ ce reglementeaza fisa postului pt functionarii publici? Cum putem sti daca e legala modificarea ei, supaincarcarea sau subnormarea? Cum se face diagnoza fisei postului? Fisa postului trebuie modificata prin dispozitie a primarului? Poate fi contestata in contencios administrativ? Sau la ITM?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MANUELA CHIOREAN , Consultant resurse umane 15:31, 31 Decembrie 2009
Actele normative ce reglementează modelul-cadru al fişei postului la nivelul funcţionarilor publici sunt:
- HGR nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei functionarilor publici (publicată in Monitorul Oficial nr. 530 din 14.07.2008), care a fost apoi modificată şi completată de :
- HGR nr. 1173/2008 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei) nr. 677 din 02.10.2008
[ambele hotărâri de guvern le găsiţi şi în cuprinsul acestui site!]
Acest document stă la baza desfăşurării activităţii funcţionarilor publici şi se completează luînd în considerare elementele obligatorii din lege, dar şi alte elemente care sunt specifice postului respectiv.
Fişa postului se întocmeşte încă de la organizarea concursurilor de ocupare a postului şi în final , conform prevederilor art. 77 alin. (2) din HGR 1173/2008, constituie anexă a actului administrativ de numire a persoanei care a câştigat concursul pentru funcţia publică (aşa cum, în cazul personalului contractual, fişa postului constituie anexă a contractului individual de muncă (lit. F din anexa 3 la C ontractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, nr. 2895/2006, publicat în M.O. nr. 5/29.01.2007, partea V).
Ca urmare, elementele fişei postului vor trebui cunoscute de funcţionarul public încă de la numire şi orice modificare a atribuţiilor cuprinse în fişa postului vor trebui să aibă aceeaşi valoare juridică şi acelaşi parcurs de contestare ca şi actul de numire în funcţie !
Gradul de încărcare cu sarcini, schimbarea unor atribuţii, etc. vor trebui decizionate de conducătorul instituţiei, în baza reglementărilor interne specifice - regulament de organizare şi funcţionare, organigramă, atribuţii generale la nivelul instituţiei, etc.
Oricum, înainte de a contesta în vreo formă sau alta fişa postului ce v-a fost întocmită sau modificată, este bine să consultaţi toate aceste acte normative la care am făcut referire anterior şi eventual să solicitaţi compartimentului resurse umane lămuriri suplimentare - în unele cazuri, birocraţia pe care se construieşte funcţia publică la nivelul unei instituţii publice se poate dovedi de mare folos angajatorului, în relaţia sa cu angajatul...
Fişa postului însă nu se modifică obligatoriu la începutul fiecărui an calendaristic, ci atunci când intervin modificări organizatorice sau legislative la nivelul instituţiei . Ceea ce se face anual este evaluarea activităţii şi performanţelor funcţionarilor publici, care este cu totul altceva ( o găsiţi teoretizată în aceleaşi acte normative).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa post personal contractual institutie publica lucretia voinea lucretia voinea Care este actul normativ care stabileste forma si fondul in care se elaboreaza fisa postului pentru personalul contractual din cadrul institutiilor publice? ... (vezi toată discuția)
Evaluarea performantelor functionarilor publici cielodellasera cielodellasera Buna ziua si La multi ani tuturor! In primul rand, va urez tuturor multa sanatate, noroc, fericire si implinirea tuturor dorintelor in anul 2010. In al ... (vezi toată discuția)
Anexa la fisa de post krisstta krisstta Sunt functionar public intr-o institutie din administratia publica. Doresc sa supun atentiei dvs. urmatoarea situatie: - in cadrul unei directii sunt doua ... (vezi toată discuția)