După decesul tatălui și demararea procedurii de succesiune a fost necesar să predau notarului un extras de cont cu informațiile bancare, eliberat de banca la care era decedatul și unde conturile fuseseră blocate în urma decesului.
S-au făcut actele necesare la notar, m-am dus cu ele la bancă pentru deblocarea conturilor, iar acolo mi s-a spus că departamentul juridic are nevoie de încă un act adițional de la notar, care să specifice și conturile efectiv, nu doar sumele din conturi.
Asta a însemnat un alt extras de cont, un act adițional, deci alți bani și nu puțini.
Întrebare:
1. A cui era obligația de a observa din start necesitatea precizării conturilor? A notarului înainte de a demara procedurile sau a funcționarului bancar?
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Proceduri interne!? Ar face bine să-și adapteze ei procedurile lor interne.
Constituția României
ARTICOLUL 46 Dreptul la moștenire
„Dreptul la moștenire este garantat”.
Codiul civil.
Art. 1.133. -
(1) Certificatul de moștenitor face dovada calității de moștenitor, legal sau testamentar, precum și dovada dreptului de proprietate al moștenitorilor acceptanți asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.
Legea 36/1995
Art. 119. -
(1) După emiterea certificatului de moștenitor, un alt certificat poate fi eliberat numai în situațiile prevăzute de prezenta lege.
Nu e vorba de ALT certificat de mostenitor.Ci de un act aditional la certificatul de mostenitor existent pe care unii notari il numesc SUPLIMENT la certificatul de mostenitor altii act aditional.Procedurile lor interne se bazeaza pe legislatia si regulamentul BNR care sint legi speciale.Regula generala de drept spune ca legea speciala deroga de la legea comuna.Bancile comerciale sint multinationale cu un lobby puternic la nivel de guverne si parlamente.Sper sa aveti succes si sa le determinati sa-si adapteze procedurile la sugestia dvs.
Mostenire
g80
Buna ziua, tatal meu a murit, are un cont in banca si mai multe bunuri. Doresc sa fac succesiunea pe o parte din bunuri, daca se poate. M-ar interesa mai mult ... (vezi toată discuția)
Mostenire
ContSters291019
Titularii a doua conturi bancare au decedat. Eu sint inputernicita.
Ce acte imi trebuie ca sa trec sumele pe numele meu. Trebuie trecute in actul de ... (vezi toată discuția)