avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda radar

Buna ziua. Acum cateva zile am fost surprins cu 133 km/h in localitate (pe o sosea larga, absolut libera fiind mijlocul noptii, unde nimeni nu merge cu mai putin de 100 km/h, insa am avut norocul sa fiu unul din cei prinsi in acea seara). Intrebarile mele sunt in felul urmator:
1. Politistul are obligatia de a-mi prezenta certificatele de omologare si validitate a aparatului radar in momentul in care le cer?
2. Este obligatoriu ca politistul sa noteze seria aparatului radar pe procesul verbal?
3. Dupa ce greseli ar trebui sa ma uit in procesul verbal pentru a putea lansa o contestatie cu sansa mare de castig? Am auzit ca in ultimul timp se fac multe abuzuri in jurul actiunilor radar si m-ar interesa sa-mi recuperez, totusi, permisul.
4. Daca am deja o contestatie trimisa, in asteptare, mai pot trimite o a doua contestatie?

Vreau sa adaug: Procesul verbal este prost scris, numele meu nu este plasat in intregime pe linia respectiva, numele de familie fiind asezat peste 'Dl./Dna.' si nu se poate intelege foarte bine (Numele scris incepe cu D sau T, in cazul in care numele meu incepe cu Ț), in dreptul adresei, din nou, nu sunt asezate cum trebuie, se citeste "nr. NR, bl. 4' cand ar fi trebuit sa scrie doar 'nr. 4'. In rubrica in care se explica fapta facuta scrie la un moment dat 'aparatul radar montat pe auto MAQ 40831', desi ar trebui sa scrie MAI 40831.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2020
goldieczr, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 17:41, 10 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Nu. Doar in instanta, dupa depunerea plangerii dvs. , in baza prevederilor art. 121 alin 2 din HG1391/2006 este obligat sa depuna la dosarul cauzei, acele documente, pe care le veti primi in copie, trimise prin comunicare.
2.Da, pentru ca buletinele de verificare metrologica anuala se fac dupa acea serie unica.
3. Sunt multe, atit formal (ca redactare, consultati OG2/2001), cit si de fond (daca este concordanta intre descrierea faptei si cadrul legislativ , aici OUG195/2002 si HG1391/2006).
4. Nu. Nu exista contestatie in asteptare. Exista un alt caz, PV de contraventie, pentru care puteti depune o alta plingere.
In procesul verbal nu apare nici o serie de radar, doar numarul masinii care este scris gresit. Toate acestea + greselile de mai sus credeti ca constituie un motiv suficient de bun de a face contestatie?
Am un astfel de buletin de verificare in colectia personala, e trecut modelul exact, care trebuie sa apara si in PV. are si numarul masinii pe care e montat si seriile pe componente, plus numarul aprobarii de model de la omologare. Pe PV este trecut doar numarul masinii MAI, care, in cazul acesta, este unic asociat cu radarul respectiv.

Daca e pistol laser, care poate fi folosit si in afara unei masini MAI, tot trebuie sa aiba un numar de identificare unic. In cazul asta trebuie trecut in PV serial number.

Greselile de ortografie pe care le-ati semnalat nu duc la anularea PV de contraventie.

Nu pot sa dau un verdict cert daca sa faceti sau nu contestatie, multe dovezi apar atunci cind politia ataseaza la intimpinare inregistrarea video, atestatul de operator radar si buletinul de verificare metrologica. Acestea nu le vedeti decit daca depuneti plingere contraventionala.
Modele de cinemometre (asa sunt numite echipamentele):
-Autovision - radar
-TruCam - pistol laser
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2020
latka, moderator
Daca depun o contestatie, in cat timp voi primi inregistrarea radar si dovezi dupa omologare? Daca le primesc inainte de raspunsul final si vad ca nu este nimic gresit cu ele (rezultand in respingerea contestatiei), mai am timp sa retrag contestatia? Din cate stiu, daca o contestatie este refuzata, primesti 30 zile in plus la suspendare.

Alte discuții în legătură

Suspendare permis auto adrianatereza adrianatereza Un sofer este inregistrat de aparatul radar aflat în mișcare cu o viteza in localitate de 103 km/h = amenda si suspendarea permisului pe o perioadă de 90 de ... (vezi toată discuția)
Amenda poliția rurală Mihaelasamm Mihaelasamm Buna ziua Am fost oprită de poliția rurală in localitatea Videle sub pretextul ca as fi încălcat limita de viteza cu 9 km/h și cum ca as fi mers ... (vezi toată discuția)
Filmare radar neprezentata danielmedias danielmedias Am fost sancționat, pt viteza, și nu mi s a prezentat înregistrarea doar dacă fac plângere la judecătorie. Ce drepturi am, și ce pot face? (vezi toată discuția)