avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Programul inegal de munca si plata pentru acesta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Programul inegal de munca si plata pentru acesta

Buna ziua !
Am si eu nevoie de niște informații pe care nu le găsesc nicăieri explicate concret.
Se da următoarea situație:
In CIM este specificat următorul lucru:
-programul de lucru este de 8 ore/zi , 40 ore/saptamana cu specificația ca se lucrează 12 ore cu pauza de 48 ore , fiind program inegal de munca.
Pentru aceasta situație, salariul brut este de 3588 lei , respectiv 2104 lei net.
Pana sa întâmpinam situația cu închiderea spatiilor comerciale din cauza pandemiei, pentru orele muncite lunar eram plătită cu 2104 lei, bani stipulati in contractul de munca , iar în cazul în care se făceau ore "suplimentare " peste programul de 12/48 , eram plătită suplimentar.(perioada concediilor, menționez faptul ca suntem 3 angajate, iar în perioada concediilor lucram o zi cu o zi, lucru nementionat in CIM)
După anularea restricțiilor si revenirea la munca , suntem în situația în care am început munca doar 2 persoane iar cea de-a treia este considerata back-up, astfel programul de munca fiind : 2 zile muncite a câte 12 ore , urmate de 2 zile libere. În momentul în care ne-au anunțat pentru reînceperea activității, ni s-a mentionat faptul ca totul din contract rămâne neschimbat, si nu am semnat niciun contract adițional pentru noul program de munca.
Am avut "surpriza " ca la incasarea salariului sa fiu platita cu mai putini bani decât primeam înainte pentru aceleași ture muncite, iar în momentul în care am cerut niște explicații mi s-a spus faptul ca nu am atins numarul de ore scrise în contract și ca de fapt, timp de 1 an de zile ei ne-au făcut un beneficiu ca ne-au dat salariul intreg. Mai mult de atât, deși ne pontam conform cu programul de lucru (9:30 - 22:00) - avem cartele electronice de pontaj - , de fapt suntem pontate 11 ore /zi pentru ca 1 ora este pauza de masa.
Este corect acest lucru ?
Practic , înainte, pentru 10 ture muncite /luna primeam 2104 lei , iar acum , pentru 8 ture muncite am primit 1237 lei .
Va rog sa ma ajutati cu un răspuns!
Va mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2020
RAMONARAMMY, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:18, 13 Iulie 2020
Dela 9.30 - 22.00 ... sunt 12 ore 30 min ????... deci pauza de masa ar fi de o ora si 30 min, daca sunteti pontate 11 ore /zi.

Sunt neconcordante in mesajul dvs ... reveniti cu situatia exacta si cu inteles in postare.
Sunt constienta de faptul ca de la 9:30 la ora 22:00 sunt 12 ore și 30 de minute. Exact acesta este lucrul pe care l-am evidențiat. Cu toate ca ajungem la munca la ora 9:30 obligatoriu, la ora 10 se deschide magazinul , inchidem la ora 22:00 , dar la sfârșitul lunii suntem pontate 11 ore/zi. Explicația lor a fost faptul ca o ora avem pauza de masa iar despre celalalta jumătate de ora nu se mai menționează nimic.
Întrebarea mea pentru care am cel mai mare interes este :
Care este salariul pe care ar trebui sa il iau lunar conform celor menționate în mesajul inițial? Cum e normal sa fiu platita , dacă înainte de pandemie eram platita cu 2104 lei pentru 10 ture lucrate si în contractul de munca este stipulat faptul ca programul de munca este de 8h/zi , 40h/saptamana, program dispus inegal in ture de 12/48? Reamintesc faptul ca în momentul de fata lucram 2 zile cu 2 zile, nicidecum 12 cu 48.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2020
RAMONARAMMY, utilizator
Care este salariul brut mentionat in c.i.m.?
Salariul brut este 3588 lei
Acesta se va raporta lunar la munca depusa (in functie de orele lucrate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. În cadrul unei firme cu activitate principală 5610-restaurante, ... ani_burian ani_burian Buna ziua. În cadrul unei firme cu activitate principală 5610-Restaurante, se lucrează de Luni-Duminică, programul de lucru este între orele ... (vezi toată discuția)
Repartizare program in reges online alice27 alice27 Buna ziua, Am o intrebare referitoare la modul de inregistrare in Reges online a repartizarii programului de lucru. Noi avem trecut in contracte ca mai ... (vezi toată discuția)
Program de lucru efectiv octav1ostef octav1ostef am program de 12 ore dar sunt pontat efectiv 11 ore , sub pretextul ca am pauze in timpul zilei . Este angajatorul obligat sa tina evidebnta efectiva a acestor ... (vezi toată discuția)