avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune bunuri imobile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune bunuri imobile

Bună seara!
Vă rog frumos să mă ajutați cu un răspuns în ceea ce privește problema de mai jos.
În 2014 mama mea a decedat, cu doi ani înainte decedase și sora mea. Am rămas doar eu cu tatăl meu. Părinții mei cumpăraseră, în timpul căsătoriei, un imobil (pe care acum, de comun acord, dorim să-l vindem) și o casă moștenită de la bunicii mei din partea tatălui. Pentru a putea vinde imobilul este nevoie sa facem succesiunea pentru care știu că acum tb platit și impozitul de 1% către stat, deoarece nu a fost făcută succesiunea în maxim 2 ani de la data decesului. Vreau să vă întreb dacă este obligatorie în același timp și succesiunea pentru cea de-a doua proprietate (casa moștenită, cu acte în regulă, unde amândoi erau proprietari) sau pentru aceasta se poate face ulterior?
Vă mulțumesc anticipat!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bunurile dobandite prin mostenire sunt bunuri proprii. In speță, casa este doar a tatălui, provenind de la părinții acestuia. Iar asta înseamnă că tata sa dețină un certificat de moștenitor după ambii părinți sau o hotărâre judecătorească pronunțată ca urmare a dezbaterii succesiunii după bunici.
Poate prin "unde amândoi erau proprietari" va referiți la împrejurarea că bunicii paterni, cat au fost in viață, au făcut părinților dvs acte. In atare situație, este vorba despre un contract, (vanzare, donatie, intretinere etc) nicidecum de o moștenire.
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2020
raluk0207, utilizator
Vă mulțumesc, m-am exprimat greșit. Da, a fost făcut CVC și pt casă. Cred că era mai simplu, din partea mea, să vă întreb dacă în cazul în care părinții mei au avut în proprietate mai multe bunuri imobile, este obligatoriu să se facă succesiunea pe toate în același timp, sau se poate face pe fiecare în parte?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2020
FlorinG81, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să văd dacă am înțeles ...

Dvs. vorbiți despre două imobile:
- un imobil cumpărat de părinții dvs. (bun comun al soților) - cel pe care vreți să-l vindeți „prin bună învoială,” după decesul mamei

- și un altul /o casă - despre care ne spuneți ceva contradictoriu:

a) fie a fost dobândită printr-un act între vii (bunicii pe de o parte și părinții dvs. pe de altă parte) - și atunci este bun comun al soților (iar partea mamei intră în moștenirea ei)
b) fie a fost moștenită de tatăl dvs. de la părinți lui - și atunci este bunul lui propriu, despre care veți discuta la moartea tatălui.


Pentru a vinde bunul nr. 1 trebuie să dezbateți succesiunea după mama dvs. (și soție a tatălui). Și nu-i musai să o dezbateți pentru toate bunurile mamei, chiar dacă ar fi vorba despre în situația a). (În situația b oricum nu ar avea vreo legătură cu moștenirea mamei).

A! Și dacă aș fi văzut la vreme mesajul anterior, nici nu vă mai răspundeam.
Că nu-i nimeni dator să facă eforturi să înțeleagă ceva din ce vreți... Nu este corect cum ați procedat față de respondentul anterior.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2020
romascanu, moderator
Vă mulțumesc și vă doresc o zi frumoasă!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca sora dvs avea ceva in proprietate la data decesului sau
si nu avea copii, trebuie sa dezbateti succesiunea si dupa ea mama mostenind ceva si de acolo, daca e cazul.
ps, nu ar trebui sa sariti asa la beregata cuiva care va raspunde, ..mai ales ca exprimarea dvs a creat confuzie, mostenirea e una, vanzarea e alta...

Părinții mei cumpăraseră, în timpul căsătoriei, (..) și o casă moștenită de la bunicii mei din partea tatălui.
casa moștenită, cu acte în regulă, unde amândoi erau proprietari)

Puteti dezbate doar pt imobilul pe care vreti sa il vindeti, desi daca tot va apucati, ati fi scapat de o grija ( nu cred ca sunt multi bani de dat in plus) daca dezbateti pt tot ce avea mama.


Alte discuții în legătură

Cedare drepturi proprietate Anniemax Anniemax Buna ziua. Am o problema legata de o mostenire. Exista vreun act pe care il pot face prin care pot ceda unei alte persoane drepturile ce ar urma sa mi se ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Succesiune/renuntare/partaj succesoral/donatie 010101 010101 Tatăl meu a decedat în aprilie 2020, mama mea, cu sora mea si cu mine vrem sa facem succesiunea. Ideea e ca sunt mai multe terenuri de împărțit, o ... (vezi toată discuția)