avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Registre PFA norma venit
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Registre PFA norma venit

Buna ziua,

As dori sa aflu pentru PFA la norma de venit de ce registre am nevoie. Din ce am inteles obligatoriu este doar Registru de Evidenta Fiscala unde voi completa doar veniturile la sfarsitul anului curent.
Optional si indicat este Registrul Jurnal plati si cheltuieli, pentru a ajuta la cel de evidenta fiscala. Registrul inventar nu este necesar deloc.
Imi puteti confirma cele mentionate mai sus, sau lamuri unde am inteles gresit?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:39, 22 Iulie 2020
Fiecare dintre activitatile economice are propriul mod de tinere a evidentei fiscale. Alegerea normei de venit este de natura fiscala si fiscul cere evidenta care il intereseaza (jurnalul de vanzari).

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa aveti o contabilitate.

Care este activitatea desfasurata?


Iulian Manea a scris:

Fiecare dintre activitatile economice are propriul mod de tinere a evidentei fiscale. Alegerea normei de venit este de natura fiscala si fiscul cere evidenta care il intereseaza (jurnalul de vanzari).

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa aveti o contabilitate.

Care este activitatea desfasurata?


Buna ziua,

Activitatea este consultanta in tehnologia informatiei.
Mi-am facut registru jurnal de cheltuieli si incasari, registru inventar care este gol si registru de evidenta fiscala pe care il voi completa la sfarsitul anului, dar as vrea sa stiu ce imi cere ANAF la control si ce trebuie sa prezint obligatoriu.
Din ce stiam acestea 3 sunt obligatorii pentru PFA in sistem real, pentru contabilitate in partida simpla. In cazul meu cum este?

Va multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit Cod Fiscal:

Art. 69. - Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit
(8) Contribuabilii care desfășoară activități pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligația să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidență fiscală și nu au obligații privind evidența contabilă.

Potrivit normelor metodologice ale Codului Fiscal:

84. (1) Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 310 din Codul fiscal, au obligația să țină evidența livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum și evidența bunurilor și a serviciilor taxabile achiziționate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.

Sa urmariti si aceste 2 plafoane:

Plafon norma venit

Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal. Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

.....

TVA
Art. 310. - Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici
(1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, al cărui echivalent în lei se stabilește la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României la data aderării și se rotunjește la următoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operațiunile prevăzute la art. 268 alin. (1), cu excepția livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).[/i

Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa norma venit - plafon 100.000 eur sau 65.000 eur (220.000 lei) ovidiu2929 ovidiu2929 Buna ziua Incerc sa gasesc detaliile corecte despre limita pe care un PFA cu norma de venit o are. In unele locuri se specifica pragul de 100.000 EUR - si ... (vezi toată discuția)
Doresc sa aflu daca îmi desfasor activitatea legal Ionel Bogdan Ionel Bogdan Buna seara, ma numesc Ionel ! Din anul 2015 mi-am deschis PFA si m-am încadrat la norma de venit fixa iar la fiecare 3 luni îmi plătesc dările la ... (vezi toată discuția)
Pfa impozitare pe norma de venit ataela1 ataela1 Va rog sa ma lamuriti intr-o problema:sunt PFA,neplatitor de TVA,venit net pe baza de norme de venit. Am obligatia tinerii contabilitatii? Ce registre ... (vezi toată discuția)