avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general taxa de participare la licitatie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

taxa de participare la licitatie

am platit o taxa de participare la licitatie ,licitatie pe care am castigat-o.imi puteti spune va rog,cum o inregistrez in contab.?banca pe credit cu ce cont?si acel cont cum se inchide?oare societatea respectiva care a facut licitatia treb.sa-mi dea factura pt.aceasta suma?multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: ion g , utilizator 09:56, 21 Decembrie 2009
Faceti referire continuu la valoarea de 1800 lei- termen scurt / termen lung . Aceasta referire conform cadrului legal in vigoare , Legea 15 / 1994 in care este mentionat astfel :
Art 3, alin (2) - Sunt considerate mijloace fixe obiectul sau complexul de obiecte ce se utilizează ca atare şi îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a)are o valoare de intrare mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului. Această valoare poate fi actualizată anual, în funcţie de indicele de inflaţie;
*) Valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe stabilită în condiţiile art. 3 alin. 2 lit. a) este de 1.800 lei.
(la data 12-feb-2007 Art. 3, alin. (2), litera A. din capitolul I modificat de Art. 1, alin. (1) din Hotarirea 105/2007 )
b)are o durată normală de utilizare mai mare de un an.

Deci , nu exista limita valorica pentru a inregistra taxa de participare in functie de valoare , deoarece este o imobilizare financiara si nicidecum imobilizare corporala .

Ordinul 3055 / 2009 face referire la imobilizarile financiare astfel :
(1) La alte creanţe imobilizate se cuprind garanţiile, depozitele şi cauţiunile depuse de entitate la terţi.
(2) În conturile de creanţe imobilizate reprezentând împrumuturi acordate se înregistrează sumele acordate terţilor în baza unor contracte pentru care entitatea percepe dobânzi, potrivit legii.
(3) Entităţile care au evidenţiate în contul de creanţe imobilizate creanţe imobilizate cu scadenţa mai mare de un an, vor prezenta în bilanţ, la imobilizări financiare, numai partea cu scadenţa mai mare de 12 luni, diferenţa urmând a fi reflectată la creanţe.
8.2.4.1. Evaluarea iniţială
119. Imobilizările financiare recunoscute ca activ se evaluează la costul de achiziţie sau valoarea determinată prin contractul de dobândire a acestora.
8.2.4.2. Evaluarea la data bilanţului
120. Imobilizările financiare se prezintă în bilanţ la valoarea de intrare mai puţin ajustările cumulate pentru pierdere de valoare.

Din cele doua acte normative prezentate, rezulta faptul ca pentru imobilizarile financiare nu este o limita stabilita dpdv legal .
cos55ap a scris:

Sugerez sa ne orientam si dupa limita valorica pentru a ar fi hazliu sa punem o garantie de 500RON in imobilizari financiare..., nu crezi? Dar si una de 2000RON sa stea in debitori diversi. Crezi ca ai mai sti vreodata ca e pe TL?

Cuvantul sugerez cred ca explica totul.

Sunt de acord, e si teoria asta buna, dar practica ne omoara. Sunt tare curios cum putem inregistra o garantie de 500RON fara sa ne folosim de debitori diversi.

Are si literatura de specialitate rolul ei...
Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2009
Cosmin Antohe, Contabil
Ceea ce am prezentat nu este literatura ci legislatie in vigoare, chiar daca 3055 se va aplica din 2010 deoarece cand se va intocmi bilantul anual pt 2009 OMF-ul va fi in vigoare
Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2009
alcibiade, utilizator
va multumesc tuturor,vreau sa cred ca aceste discutii,cateodata cam acide ,sa nu aiba alt scop decat acela de a ne lamuri mai bine vizavi de un subiect.taxa cu pricina este de 4700 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garanție de participare și garanție de bună execuție: care este diferența dintre ele și care sunt operațiile contabile care se fac la plata din cont? ionela11 ionela11 Buna ziua, Care este diferenta intre garantia de participare la o licitatie si garantia de buna executie? Care sunt operatiile contabile care se fac la ... (vezi toată discuția)
Garantii prestari servicii crystyna2000 crystyna2000 [b]situatie[/b]: se emite factura pentru prestari servicii 1000 ron + 240 ron TVA Conform contractului , la efectuarea platii, se retine garantie 10% din ... (vezi toată discuția)
Inregistrare garantie Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu Buna ziua! va rog sa ma ajutati cum sa inregistrez in contabilitate o garantie aferenta unui contract de inchiriere apartament, proprietarul este pers. ... (vezi toată discuția)