avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notficate cladiri demolate Legea 10/2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notficate cladiri demolate Legea 10/2001

In anul 2001 am notificat la Prefectura in baza Legii 10/2001 ca un imobil ce a apartimul autorului nostru a fost demolat si am solicitat acordarea de de
despagubiri.
Nu am primit nici un raspuns nici in 2001 si nici pana azi.
In anul 2002 am solicitat in instanta acordarea de despagubiri castigand pe fond.Directia Judeteana a finantelor Publice ce a reprezentat statul a facut apel mentionand ca actiunea a fost prematur introdusa neasteptand raspunsul administrativ.
Instanta de apel a respins apelul iar DFP a facut recurs.
ICCJ a admis recursul si a trimis cauya spre rejudecare instantetei de apel.
Timp de 16 termene DFP nu s/a prezentat in instanta dupa care rejudecand apelul Curtea de Apel l/a respins invocand si Decizia XX/2007 a ICCJ.
Din nou DFP a facut recurs dosarul urmand a merge din nou la ICCJ.
Intrebare
1. Trebuia timp de 7 ani Prefectura nu a raspuns la notificare in nici un fel
Pot formula o plangere penala impotriva Prefecturii pentru abuz in serviciu
2. DFP prin modalitatile de abordare a spetei nevenind niciodata in instanta de fond, apel, recurs /casare cu trimitere/ si din nou apel poate fi invinuita de neglijenta si abuz ?
Exista o alta sugestie de a actiona impotriva celor doua institutii ?
Cu multumiri pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 15:32, 18 Decembrie 2009
Puteti face o plangere penala impotriva reprezentantului legal al institutiei pentru infractiunea de abuz in serviciu impotriva intereselor persoanelor, urmind insa sa va straduiti sa convingeti ca exista intentia neindeplinirii actului (desi termenul de 7 ani in care acesta nu a fost indeplinit ar trebui sa evidentieze aceasta intentie in mod implicit, dar decizia apartine procurorului si instantei de judecata).
Puteti cere instantei sa faca aplicarea art.108 indice 1, pct.2 lit.g) si sa sanctioneze cu amenda institutiile respective. De asemenea, puteti cere pe cale de actiune separata obligarea institutiei la efectuarea actului administrativ, iar in baza hotararii definitive si executorii obtinute sa sesizati CEDO.
Va puteti adresa si CEDO (dupa obtinerea unei hotarari definitive si irevocabile), dar instanta europeana a decis deja in acest sens ca legea 10/2001 permite autoritatii sa tergiverseze executarea restituirilor prin neindeplinirea actelor administrative.
De asemenea, aceeasi instanta, sesizata in cazul unor hotarari definitive si executorii pe care autoritatile refuza sa le puna in executare, a aratat ca:
“Ori, Curtea a hotărât deja că ar fi excesiv să i se ceară unui reclamant care a obţinut o hotărâre judecătorească definitivă, să formuleze noi acţiuni împotriva autorităţii pentru a obţine executarea obligaţiei în cauză (a se vedea Cauza Roman şi Hogea împotriva României , nr. 62.959/2000, 31 august 2004, şi Cauza Metaxas împotriva Greciei, nr. 8.415/2002, paragraful 19, 27 mai 2004).” (Hotărâre din 26 mai 2005, definitivă la 26 august 2005, în Cauza Costin împotriva României, Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 367 din 27/04/2006).
Va inteleg deplin doleanta, mai ales ca nu suntetio singurul caz, iar acest tip de probleme este, de fapt, rezultatul unor legi neclare, ambigui si mai ales fara prevederi sanctionatoare aspre pentru incalcarea lor sau neindeplinirea unor astfel de obligatii din partea autoritatilor administrative.
Cu empatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie de a face Adrian Horatiu Adrian Horatiu V-as ruga de un sfat. Mama mea a obtinut in instanta obligatia administratorului imobilelor primariei de a ii vinde locuinta in anul 2002 (aprox). Dupa ... (vezi toată discuția)
Validarea popririi Katri Katri Bună ziua! Am depus la un executor judecătoresc o sentinţă civilă pentru a fi pusă în executare. Acesta a emis popririle pe toate conturile debitoarei. ... (vezi toată discuția)
Se poate disjunge cauzele ? bukinst bukinst Intr-un proces la Legea 10/2001, apelurile promovate de PRIMARIE si DIRECTIA FINANTELOR PUBLICE au fost respinse de Curtea de Apel. Primăria a avut calitatea ... (vezi toată discuția)