avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... tardivitate proces verbal - nulitate absolutã
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

tardivitate proces verbal - nulitate absolutã

Am si eu o problemă, am atacat un proces verbal de contracenţie peste termenul de 15 zile legale; dar am invocat motive de nulitate absolută conf. art. 17 din OG 2/2001. Motive care eu consider că pot fi invocate oricând conf. art. 2 din Decretul 167/1958 republicat. Instanta de fond a admis excepţia tardivităţii.
Este vreo practică judiciară în acest sens? Pt. motive de nulitate absolută se poate ataca oricând procesul verbal, chiar si peste termenul de 15zile?
Vă rog un răspuns. Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: andrei_pap87 , utilizator 14:23, 17 Decembrie 2009
Acestea sunt reglementarile legale in materie, in rest, nu stim cum a considerat instanta termenul respectiv si a luat in considerare faptul ca plangerea impotriva pvc a fost depusa in termen...;)
Art. 31 (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.
(2) Partea vatamata poate face plangere numai in ceea ce priveste despagubirea, iar cel caruia ii apartin bunurile confiscate, altul decat contravenientul, numai in ceea ce priveste masura confiscarii.
Art. 32 (1) Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.
(2) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
(3) Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii.
Art. 33 (1) Judecatoria va fixa termen de judecata, care nu va depasi 30 de zile, si va dispune citarea contravenientului sau, dupa caz, a persoanei care a facut plangerea, a organului care a aplicat sanctiunea, a martorilor indicati in procesul-verbal sau in plangere, precum si a oricaror alte persoane in masura sa contribuie la rezolvarea temeinica a cauzei.
(2) In cazul in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, judecatoria va cita si societatea de asigurari mentionata in procesul-verbal de constatare a contraventiei.
Art. 34 (1) Instanta competenta sa solutioneze plangerea, dupa ce verifica daca aceasta a fost introdusa in termen, asculta pe cel care a facut-o si pe celelalte persoane citate, daca acestia s-au prezentat, administreaza orice alte probe prevazute de lege, necesare in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului-verbal, si hotaraste asupra sanctiunii, despagubirii stabilite, precum si asupra masurii confiscarii.
(2) Hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la sectia contencios administrativ a tribunalului. Motivarea recursului nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi sustinute si oral in fata instantei. Recursul suspenda executarea hotararii.
Art. 35 Plangerile impotriva proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor se solutioneaza cu precadere.
Art. 36 Plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, recursul formulat impotriva hotararii judecatoresti prin care s-a solutionat plangerea, precum si orice alte cereri incidente sunt scutite de taxa judiciara de timbru.

Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2009
Eu.Ro.Lex & Av. Martin Vasile Emil , Avocat
cunosc reglementările din OG 2/2001 dar eu vreau sa ştiu procedural cum se procedează, eu totuşi cred că se poate formula Plângere contravenţională şi peste termen pentru motive de nulitate absolută, întrucât nulitatea absolută e imprescriptibilă (la mine era in discutie lipsa calităţii agentului constatator)
Mulţumesc oricum pt. răspuns.
gyorfi raul a scris:

Am si eu o problemă, am atacat un proces verbal de contracenţie peste termenul de 15 zile legale; dar am invocat motive de nulitate absolută conf. art. 17 din OG 2/2001. Motive care eu consider că pot fi invocate oricând conf. art. 2 din Decretul 167/1958 republicat. Instanta de fond a admis excepţia tardivităţii.
Este vreo practică judiciară în acest sens? Pt. motive de nulitate absolută se poate ataca oricând procesul verbal, chiar si peste termenul de 15zile?
Vă rog un răspuns. Mulţumesc.


Nu stiu sa existe o astfel de practica judiciara insa problema dvs poate fi rezolvata pe calea unei contestatii la executare daca spuneti ca exista motive de nulitate absoluta a p-verbal, insa daca instanta va respinge acuma plangerea contraventionala, si mai mult ca sigur o va face, va trebui sa asteptati sa vina somatia prin care veti fi instiintat ca in termen de x zile se va trece la executarea silita in caz de neplata amenzii contraventionale....

Toate cele bune !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestarea unui proces verbal elyen elyen Ce anume trebuie facut pt. a contesta un proces verbal al unei institutii,stiu ca la judecatoria in raza caruia exista sediu social,dar nu stiu ce anume ... (vezi toată discuția)
Contraventie cnadr marcelpatrascioiu marcelpatrascioiu In data de 13 oct 2016 am primit prin posta un Proces verbal de constatare a contranentiei , respectiv circulatia fara Ronigneta valabila. PV se refera la o ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala pe rolul instantei lameru lameru Am o intrebare, mi-a fost suspendat carnetul pt ca nu am anuntat in termen de 24h producerea unui autoaccident (am dat cu roata in bordura, nimeni altcineva nu ... (vezi toată discuția)