avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Am intentia sa ma pensionez inainte de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Am intentia sa ma pensionez inainte de implinirea ...

Buna ziua,

Am intentia sa ma pensionez inainte de implinirea varstei de 65 de ani (actualmente sunt in varsta de 63 ani) beneficiind de perioadele de activitate desfasurate in Conditii special/deosebite. Angajatorul doreste ca dupa pensionare sa continui activitatea cel putin 1 an de zile dar acest lucru se pare ca intra in contradictie cu legea dupa cum urmeaza:

1. Prevederile art. 56, alin. 4 din Codul Muncii sunt urmatoarele: “Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menţinut în aceeaşi funcţie maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă. “

2. in conformitate cu prevederile din Anexa 5 “VÂRSTE STANDARD de pensionare, stagii complete şi stagii minime de cotizare – Barbati) la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard pentru pensionare (in cazul meu) este 65 de ani.

Intrebare: In aceste conditii pot continua activitatea dupa pensionare?

Multumesc!


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:42, 31 Iulie 2020
In conditiile mentionate de art.56 alin.4 C.mun., angajatorul va poate menţine în aceeaşi funcţie maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă.

Prin urmare, nu exista obligativitatea mentinerii in activitate pentru durata maxima de 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare sau menținere în activitate Danaioana Danaioana Bună ziua, Mă confrunt cu o situație și vă rog să mă ajutați să înțeleg prevederile legale în acest sens. Datele problemei: Instituție publică, ... (vezi toată discuția)
Cumul salariu cu pensie - angajat la societate privata aurorapetre aurorapetre Buna ziua, Conform Codului Muncii, articolul 53, aliniatul 4 (adaugat prin Legea 93/2019), « Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data ... (vezi toată discuția)
Modificari legislative - varsta pensionare Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Avand in vedere noua L93/2019, care modifica art. 56 1) lit c din CM, as avea o intrebare: cum se aplica \"la varsta de 65 ani\"? este un pic confuz ... (vezi toată discuția)