Buna ziua,
Am ramas cu cateva dileme referitoare la luna aprilie 2020, cand firma a fost in somaj tehnic. In urma unui control de la ITM am aflat ca nu toata firma a fost in somaj tehnic in acea perioada ( desi, contabila asa mi-a spus, in momentul in care eu am depus cerere pentru legea 19/2020, mi-a spus ca nu imi aproba cererea pentru ca voi intra in somaj tehnic impreuna cu toata firma ). Deasemenea, am primit ca si bani pe o luna de somaj tehnic 1316 lei ( netul aferent unui salariu brut de 3000 lei ), desi firma are ca activitate ramura constructii. Cand am intrebat contabila daca in aprilie se mai tine cont de beneficiile din construcții a spus ca nu. Am aflat,deasemenea, ca desi colegele mele de birou au fost in somaj tehnic,ele au emis facturi si au trimit mailuri catre clienti in acea perioada ( practic au lucrat de la domiciul ).
Intrebarile mele ar fi:
1. Daca nu a fost toata firma in somaj tehnic, asa cu m-a mintit contabila, este normal sa ma bage fortat in somajul tehnic atata timp cat eu am depus cerere pentru legea 19?
2. Daca s-a mai desfasurat activitate in luna aprilie, s-au pastrat sau nu beneficiile din conatructii? Asta ar insemna ca trebuie sa primim un salariu net de 1700 lei, nu 1316 lei. Am inteles ca ar fi fost totusi inchisa o saptmana, atunci cu Pastele, dar firma a mai avut activitate in luna aprilie.
3. Cat este de normal sa emit facturi si sa trimit mailuri in perioada in care eu, ca salariat, ma aflu in somaj tehnic. Chiar si 2-3 facturi pe saptamana, nu zilnic.
Mulțumesc frumos!