avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere Drept de Proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere Drept de Proprietate

Buna ziua.

In urma cu 5 ani de zile am cumparat de la cineva un teren intravilan.. La momentul cumpararii am facut un precontract de vanzare cumparare, scris de mana cu un martor, urmand ca in termen de 90 de zile sa ne prezentam la notar pentru autentificare. Problema este ca dupa incheierea precontractului de vanzare cumparare, si achitarea integrala a terenului, proprietarul mi-a adus la cunostinta faptul ca terenul a fost cumparat de catre el in timpul casatoriei, acum fiind divortat. Divortul a avut loc in perioada anului 2008, deci cu 7 ani inainte ca eu sa cumpar terenul de la dumnealui. Pe actul dumnealui de proprietatea nu este trecuta si fosta sotie, ci doar dumnealui. Din spusele proprietarului, partajul a fost facut, iar acest teren nu a fost prins in partaj, datorita faptului ca sotia dumnealui nu a mentionat nimic in legatura cu terenul. Dupa incheierea precontractului, eu am dus o copie la primarie, iar de atunci platesc impozit pe el, pe numele meu. Intrebarea este in ce masura am sanse sa devin proprietar de drept al terenului? Care ar fi modalitatea? Pot sa il actionez in judecata pe proprietarul terenului, pentru obtinerea unei hotarari care sa tin aloc de act autentic? Exista riscul redeschiderii partajului? Mentionez faptul ca proprietarul nu are nimic de obiectat si este de acord cu vanzarea, dar este in relatii foarte proaste cu fosta sotie. Poate fosta sotie sa mai ridice pretentii? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2020
roburtr, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 00:41, 8 August 2020
Pentru uzucapiune trebuie să aveți cel puțin 10-20 de ani de posesie.
5 ani nu inseamna mare lucru.
Dar peste inca 5 ani, voi putea intra in posesie, in conditiile date.

raluk0207 a scris:

Pentru uzucapiune trebuie să aveți cel puțin 10-20 de ani de posesie.
5 ani nu inseamna mare lucru.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu neaparat. Asta e uzucapiunea de scurtă durată, iar câștigul de cauza îl va aprecia doar instanța.
Iar instanța va pune întrebarea fireasca: de ce nu ati încheiat actul la notar?
Nu orice persoana care cumpara cu un act de mana si deține bunul 10 ani, devine și proprietar.
Chestiunea e discutabilă.
In plus, aveti o optică total greșită. Nu aveti acte. Nu puteți transmite bunul, daca maine se întâmplă ceva cu dvs, moștenitorii dvs nu pot dezbate succesiunea, nu puteti reinnoi contractele la utilități etc.
Va convine sa perpetuati situația aceasta in care v-a adus un vânzător de rea credință încă 5-10 ani, în loc să vă clarificati dreptul de proprietate acum?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca pentru act autentic si apoi vanzare eloria eloria Tatal meu a decedat in mai 2011. In anul 2007, tatal meu a cumparat cu chitanta de mana un teren de 3 ha de la 3 persoane ( verisoare cu varste ... (vezi toată discuția)
As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa ... nellyy nellyy As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa deoarece proprietarul trebuie sa faca dezmembrarea aa cestei parcele,pt ca el are o suprafata ... (vezi toată discuția)