avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... inmatriculare masina
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

inmatriculare masina

Buna ziua,

Ce posibilitate am sa inmatriculez o masina care nu are seria motor stantata pe motor desi in cartea de identitate apare seria? Am auzit ceva de o declaratie pe propria raspundere ca motorul nu este furat. Va rog sa imi spuneti pasii pe care trebuie sa-i urmez.
Cel mai recent răspuns: ContSters82289 , utilizator 23:22, 22 Decembrie 2009
Probabil a fost schimbat motorul , odata ce in cartea de identitate apare seria motor.Cu o declaratie pe propria raspundere, data la notar precum motorul nu este furat , o taxa la Registrul Auto pentru repoansonarea seriei se rezolva problema.
Banuiesc ca masina are provenienta straina. In acest caz sau chiar dak provine de la noi iseamna ca ai contract de vanzare-cumparare ,ai brief cu numele tau, nu esti cu nimic in neregula,
Ca nu gasesti tu seria motorului este un lucru, ca nu este lizibila este alt lucru, ca nu are este alt lucru. Eu cred totusi ca e varianta 1.
Ideea e ca in actele auto din UE nu este specificata serioa motorului iar in vest motorul este consumabil.Prin urmare nu e vre-o problema daca seria caroseriei este identica cu cea din actele masinii.( asta ptr. ca sa eliminam dubiul unui eventual furt).
Numerele provizorii (temporare) se dau pe seria sasiu/caroserie si nu e nevoie sa ajungi la RAR cu masina.
Motoarele au un cod si un numar.
Presupun ca cei de la RAR au o baza de date si isi pot da seama ca la masina X poate fi motorizata numai cu motoare cu cod: X, Y etc. Numarul motorului este in stransa legatura cu seria de la caroserie. Adica seria caroseriei contine numarul motorului + alte cifre din care unele indica si anul de fabricatie.
Iti faci programare la RAR ca orice om normal si vezi care e treaba. Ii lasi pe inginerii de acolo sa gaseasca ei seria ca de aceea sunt platiti.

Masina se poate inmatricula si fara serie motor, asa cum ai spus si tu in baza unei declaratii notariale pe proprie raspundere.
Intrucat poansonarea unei serii noi este in multe cazuri tehnic imposibila sau foarte riscanta (blocurile de aluminiu se sparg usor la lovituri), se inmatriculeaza fara seria motorului, mentinandu-se acest aspect in CIV.

Etapele inmatricularii sunt de regula cele stiute insa depinde ce autoturism vrei sa inmatriculesi si de unde provine acesta.

Eu iti pot spune etapele si actele standard necesare.

Completarea Contractului de Vanzare-Cumparare (sunt 3 exemplare) – se face la o firma care se ocupa cu acte auto. Este necesara prezenta vanzatorului si a cumparatorului precum si a tuturor actelor masinii si cele de identificare ale contractantilor. Tot de acolo se obtine si fisa de inmatriculare a autoturismului care trebuie completata. In acest moment cumpaatorul trebuie sa faca asigurarea masinii pe numele lui pentru a putea circula cu numere provizorii.
Vanzatorul merge cu Fisa de inmatriculare si cu Cartea de identitate a masinii la directia taxe si impozite din localitatea sa ii puna stampila ca iese din evidenta.
In timpul asta cumparatorul trebuie sa mearga la serviciul de taxe si impozite sa plateasca o taxa de 70000 lei si la o sucursala CEC pentru o chitanta de 130000 lei (contravaloare autorizatie provizorie)
2. Vanzatorul si cumparatorul se intalnesc ultima oara pentru depunerea dosarelor la Politie
Vanzatorul trebuie sa intocmeasca un dosar pentru radierea masinii care sa contina:
• Cerere tip
• Cartea de identitate a vehiculului in care este inscris fostul proprietar
• Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare (24 h) pentru fostul proprietar si semnaturile fostului si actualului proprietar
• Documentul care atesta transferul de proprietate
• Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
• Documentul de identitate al solicitantului (original si copie)
• Certificatul de inmatriculare semnat de fostul proprietar
• Placile cu numere de inmatriculare.
Imediat dupa ce vanzatorul a facut radierea la celalalt ghiseu se aseaza cumparatorul pentru a inmatricula masina provizoriu. Acesta trebuie sa intocmeasca un dosar care trebuie sa contina:
• Cerere tip
• Cartea de identitate a masinii + copie
• Copie contract de vanzare-cump
• Copia ITP valabila
• Copia documentului de asigurare
• Chitanta de 70000 platita la CEC
• Chitanta de 130000 platita la CEC

Cumparatorul trebuie sa primeasca numere provizorii (320000 lei)(valabile in jur de o luna), cartea masinii, contractul de vz-cump, fisa de inmatriculare, talonul, asigurarea cu care poate merge in urmatoarea luna sa efectueze inmatricularea permanenta la el in judet.
• Dupa ultima intalnire dintre vanzator si comparator vanzatorul isi incheie atributiile si de acum numai cumparatorul (noul proprietar al masinii) mai are de facut niste acte pentru inmatricularea permanenta.

ZIUA X+1

3. Noul proprietar trebuie sa mearga la RAR pentru a face identificare masinii. De aici primeste o nota de identificare a masinii care merge la ultimul dosar de inmatriculare permanenta. Aici trebuie sa aiba un dosar care sa contina:
- Buletin de indentitate
- Carte identitate autotursm (original + copie)
- In jur de 500000 lei taxa de verificare autenticitate

ZIUA X+2

4. Apoi trebuie sa mearga la Directia financiara. De aici se obtine o viza ( 48 h ) pe fisa de inmatriculare de luare in evidenta in circumscriptia financiara Aici trebuie sa aiba un dosar care sa contina:
- Buletin identitate (copie + original)
- Fisa de inmatriculare (de pus stampila pe ea in dreapta sus)
- Carte de identitate (copie)
- Contract de vanzare cumparare (copie)
5. In cele din urma se merge la Politie cu dosarul complet pentru a se face inmatricularea.
Ultimul dosar trebuie sa contina:
• Cerere tip
• Cartea de identitate a vehiculului (cu numele cumparatorului trecuta in ea) in original + copie XEROX
• Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare semnata de fostul si actualul proprietar
• Chitanta de plata a taxei de inscriere – 520000 lei
• Chitanta de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare (CEC sau BCR) – 300000 lei
• Copia documentului de asigurare
• Contractul de vanzare – cumparare
• Documentul de identificare a solicitantului (original + copie)
• Dovada de efectuare a ITP in termen de valabilitate
• Nota de identificare RAR
• Taxa numere la ghiseu politie: - 490.000 lei ( numar preferential )
multumesc pt raspunsuri. ca sa fiu mai clar:

masina este o skoda, a fost adusa din afara, a avut un proprietar in romania si acesta a vandut-o unei matusi de-a mea. s-au intocmit documentele de vanzare-cumparare, s-au platit banii, la momentul vanzarii nu s-a verificat seria sasiului si a motorului. Matusa mea a fost cu masina la RAR pentru identificare insa seria motorului nu a fost gasita pe motor si alte explicatii nu i s-au mai dat de catre cei de la RAR. deci se poate inmatricula masina cu o declaratie notariala pe proprie raspundere.
Evident.B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare auto Cristi Cristi Cristi Cristi Buna ziua,as avea nevoie de ajutor,doresc sa achizitionez un automobil,masina mica, va rog vsa imi spuneti pasii completi pe care trebuie sa i fac ,adica ... (vezi toată discuția)
Vanzari auto pastorcici_raimondo pastorcici_raimondo ce pasi trebuie parcursi pt vanzarea unui automobil proprietate catre o alta persoana? (vezi toată discuția)
Masina sh Coltoi Coltoi As dori sa cumpar o masina second hand inmatriculata in Romania. Ce documente imi sunt necesare? Multumesc! (vezi toată discuția)