avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere individuala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere individuala

Buna ziua,

Am o speta relativ interesanta. Intr-o anumita societate cu activitate extinsa teritorial in mai multe judete s-a decis efectuarea unor concedieri individuale, motivatia fiind cea des intalnita- reorganizarea activitatii din cauze economice si desfiintarea postului.
Unul dintre posturile desfiintate a fost si cel de consilier juridic. Nimic ciudat pana aici. Totusi, avand in vedere activitatea juridica complexa societatea respectiva a apelat la angajarea cu contract de colaborare a unui avocat. Precizez ca angajarea avocatului respectiv a avut loc in perioada in care consilierul juridic concediat se afla in preaviz.
Prin prin urmare intrebarea mea este scurta ...concedierea consilierului juridic a fost legala, in sensul ca au fost indeplinite conditiile cerute de lege, si anume=desfiintarea locului de munca a fost efectiva? (Precizez ca in organigrama societatii respective a mai ramas un post de consilier juridic deoarece persoana care il ocupa este in concediu de crestere copil si prin urmare are c.i.m. suspendat).
Doresc sa adaug si faptul ca nu au existate probleme de ordin profesional care sa justifice concedierea consilierului juridic, iar contractul cu avocatul era din punct de vedere financiar mai costisitor decat un contract de munca?
Astept cu interes opiniile dumneavoastra.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: VIOLETA CIUREA , Avocat 13:56, 24 Decembrie 2009
Desi nu ma pot pronunta definitiv , necunoscand osarul , cred ca are mari sanse sa se anuleze acesta reorganizare deoarece, in conditiile se poate demonstra ca reorganizarea nu a fost efectiva si reala, atributiile fiind practic preluate imediat de un avocat...desigur, trebuie analizat in ce circumstante a fost angajat etc.
Având în vedere faptul ca un avocat este angajat pentru o cauza anume nu poate fi la fel de costisitoare. In plus angajatorul nu mai adauga la cheltuiala cu onorariul si alte cheltuieli cum ar fi sanatate , somaj, pensie.......... este mai economic chiar daca onorariul este mai mare decat netul consilierului juridic.
In privinta faptul ca angajare a survenit in timpul preavuzului nu este o ilegalitate. Un consilier juridic are o munca nenormata si incontrolabila, urmare a acestui fapt o cauza singulara nu justifica mentinerea unui CIM pentru functia de consilier juridic.
1. Angajatorul are dreptul sa-si organizeze unitatea asa cum doreste, pe riscul si pe banii sai.
2. Daca a recurs la o colaborare externa cu un avocat (chiar daca este mai costisitor) o fi avut motivele sale.
3. Era frumos daca angajatorul avea o discutie cu cel concediat.
4. Este legal deoarece nu a angajat pe nimeni cu CIM in locul celui concediat (si daca angaja tot nu era ilegal, fiind concediere individuala), deci desfiintarea locului de munca este efectiva.
In practica, mai ales la institutiile bugetare am intalnit cazul in care sunt concediati consilierii juridici , angajati de cele mai multe ori pe salarii un pic peste minim pe economie si angajate firme de avocatura cu onorarii...de 100 EURO/ora, care preiau de cele mai multe ori toate atriburtiile consilierului juridic concediat.
asta da economie!

Nici la privat nu stam mai bine daca ne gandim deducerea cheltuieleilor avocatiale este mai usor de dedus decat plata darilor aferente unui CIM..unde mai pui ca exista si ITM, si legislatia muncii...:D...dar asta nu inseaman ca sunt motive serioase si reale de reorganizare.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

Doresc insa sa mai fac cateva completari.Cred ca desfiintarea locului de munca nu a avut o cauza reala, nu s-a intemeiat pe imprejurari obiective deoarece concedierea nu a fost determinata de dificultati ecomomice- respectivul punct de lucru fiind in fapt profitabil in raport cu alte puncte de lucru slabe productiv in care nu au existat astfel de restructurari.
Al doilea aspect important -cred ca desfiintarea locului de munca -de consiler juridic nu a fost efectiva- locul de munca nu a fost eliminat din statul de functii si aceasta deoarece o alta colega incadrata pe post similar se afla pentru inca 1 an in concediu de crestere copil...deci as putea spune ca este vacant un loc de munca de consilier juridic pentru perioada determinata ...
Trei- contractul de colaborare cu avocatul nu este punctual ...cuprinde zeci de dosare procesuale (deci nu a fost angajat pentru o cauza anume) plus toate celelalte atributii ce ii reveneau consilierului juridic.
Patru - in final, nu este ciudat sa ti se propuna ulterior sa accepti incetarea cu acordul partilor a cim, la schimb cu acordarea in plus a unor compensatii banesti suplimentare in afara acelui salariu compensatoriu prevazut de ccm?
B-) Am impresia ca aceasta concediere este nelegala.

Cu stima,


Alte discuții în legătură

Concedieri snowgirl19 snowgirl19 Buna ziua! incepand cu 1 ianuarie am fost anuntata ca urmeaza sa disponibilizam cativa oameni pe motive economice. Astfel, vom fi nevoiti sa desfiintam ... (vezi toată discuția)
Desfiintare locului de munca Q&A Q&A Este legala incetarea CIM determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat pe motive de reorganizare a activitatii (art 65 din codul muncii) ... (vezi toată discuția)
Concediere ilegala, actiune in instanta tata1234 tata1234 Buna! Daca ma poate indruma cineva, cu sfaturi, un link pe net, cu orice. Am fost concediata pe nedrept, prin desfiintare postului, cea ce nu corespunde ... (vezi toată discuția)